Fooder
Śledź w musztardzie z ziemniaczanym plackiem

Śledź w musztardzie z ziemniaczanym plackiem

Składniki:

  • 4 płaty marynowanego śledzia
  • łyżka miodu akacjowego
  • łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • łyżka koperku
  • olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią


  • Placki ziemniaczane:
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • rozmaryn
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz


  • Dodatki:
  • 2 ogórki małosolne
  • kilka grzybów marynowanych
  • czerwona cebula

Miód, ocet, musztardę utrzyj. Powoli dodaj olej Kujawski z pomidorami czosnkiem i bazylią. Na koniec dodaj śmietanę i posiekany koperek. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry, a następnie w paski - jak makaron domowy. Odciśnij z nich sok, połącz z olejem Kujawskim 3 ziarna, solą, rozmarynem,szczypiorkiem i pieprzem. Na rozgrzanej patelni smaż małe placki, z jednej i drugiej strony. Dobrze zamarynowane śledzie podaj z sosem, ogórkami małosolnymi, czerwoną cebulą grzybami marynowanymi i plackiem ziemniaczanym. Smacznego!

przepis wideo na fooder.pl

Pamiętaj, że przepis możesz dodać do swojego foodera