Fooder
Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem

Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem

Składniki:

  • 600 g filetów z sandacza
  • brokuł
  • pęczek botwiny
  • garść orzechów włoskich
  • barść rodzynek
  • olej Kujawski z czosnkiem
  • olej Kujawski
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny
  • łyżka masła
  • liście szczawiu do podania
  • pęczek koperku do podania
  • Śmietanowy sos chrzanowy:
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany
  • szczypta soli i cukru
  • skórka z cytryny

Na oleju Kujawskim przesmaż rodzynki i orzechy. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki młode buraki. Delikatnie podlej je wodą. Następnie dodaj brokuły a na koniec liście botwiny. Warzywa dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru i duś przez 5 minut. Do gotowych warzyw dodaj masło i świeży koperek. Sandacza pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz je solą, pieprzem i skrop olejem. Kawałki ryby połóż na małym arkuszu pergaminu, wcześniej skropionym olejem i wstaw go na patelnię. Rybę smaż od strony skóry. Kiedy skóra nabierze złotego koloru, przełóż rybę na drugą stronę i wyłącz kuchenkę. Ryba spokojnie dojdzie na rozgrzanej patelni.

Śmietanowy sos chrzanowy:
Śmietanę połącz z chrzanem, solą, cukrem i skórka z cytryny. Rybę podaj na warzywach z porcją sosu chrzanowego. Na koniec danie skrop olejem Kujawskim z czosnkiem.

przepis wideo na fooder.pl

Pamiętaj, że przepis możesz dodać do swojego foodera