Fooder
Krokieciki ziemniaczane z jajkiem, sosem z kumpiaka i szałwii

Krokieciki ziemniaczane z jajkiem, sosem z kumpiaka i szałwii

Składniki:

  • Krokiety ziemniaczane:
  • 1kg ugotowanych ziemnaków
  • 100 g długodojrzewającego sera
  • 500 ml oleju Kujawskiego do smażenia
  • 100 g sera z Wiżajn
  • 4 jajka
  • koperek
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • bułka tarta do panierowania


  • Sos z kumpiaka i szałwii:
  • 100 g + kilka plasterków kumpiaka
  • olej Kujawski z czosnkiem
  • 250 ml śmietany 36%
  • świeże listki szałwii
  • olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Krokiety ziemniaczane: Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj je ze startym serem, posiekanym koprem i żółtkami. Wyrabiaj wszystko na jednolitą masę. Dopraw gałką muszkatołowa, pieprzem i solą. Z masy uformuj małe kotleciki. Obtocz je w białku i bułce tartej. Smaż na głębokim oleju na złoty kolor.

Sos z kumpiaka i szałwii: Na oleju Kujawskim z czosnkiem przesmaż pokrojony kumpiak. Kiedy będzie lekko podrumieniony, dodaj śmietanę i szałwię. Dopraw solą i pieprzem. Pozostały kumpiak usmaż na głębokim tłuszczu do uzyskania chrupiących chipsów. Podobnie zrób z listkami szałwii. Na talerz wyłóż sos z kumpiaka, ułóż krokieciki ziemniaczane. Danie udekoruj chrupiącym kumpiakiem i szałwią oraz posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu danie skrop olejem Kujawskim z pomidorami, czosnkiem i bazylią.

przepis wideo na fooder.pl

Pamiętaj, że przepis możesz dodać do swojego foodera