Kulinarne podróże i smaki świata - nowości na początek roku w CANAL+ Kuchnia
22 stycznia 2025
Styczeń w CANAL+ KUCHNIA to prawdziwa uczta dla miłośników dobrego jedzenia! Wyruszamy w kulinarną podróż do słonecznych Włoch, egzotycznej Nowej Zelandii i rozgrzanej Hiszpanii. Nowe programy, wyjątkowe smaki i inspirujące przepisy sprawią, że początek roku będzie pełen aromatycznych doznań.
Włoskie życie Sophie Grigson sezon 2 © Finestripe Productions Ltd
Włoskie życie Sophie Grigson sezon 2 Premierowe odcinki od 12.01, co niedziela o godz. 17:20 na CANAL+ KUCHNIA i następnego dnia w serwisie CANAL+
Widzowie CANAL+ poznali Sophie w pierwszym sezonie serii, który w całości jest dostępny w serwisie streamingowym CANAL+.
Sophie Grigson porzuciła swoje życie w Wielkiej Brytanii, spakowała samochód i przeniosła się do Apulii, regionu położonego w "obcasie" Włoch. Tam rozpoczęła nowe życie, poznając nowych przyjaciół, ucząc się gotować w apulijskim stylu i odkrywając tę często pomijaną część Włoch.
Sophie osiedliła się w małym, historycznym miasteczku Ceglie Messapica, a jedzenie stało się jej sposobem na poznawanie nowego otoczenia. Jak sama mówi: We Włoszech wystarczy wspomnieć o jedzeniu i od razu wszyscy się przyjaźnią.
Kuchnia ujawnia "DNA" miast, wiosek i rodzin, niosąc w sobie ślady historii, krajobrazu, kultury i klimatu. Ten program to pełna życia seria o lokalnych bohaterach, wyśmienitym jedzeniu, pięknych krajobrazach i letnich, apulijskich wieczorach. Sophie z entuzjazmem zanurza się w nowym włoskim życiu.
W drugim sezonie serii Sophie zacznie od absolutnej podstawy włoskiej kuchni - od pomidorów! Pisarka uda się do Puglii (Apulii), zwanej Toskanią Południa, aby zobaczyć jak te błyszczące owoce są hodowane, zbierane, przechowywane i przygotowywane. W drugim odcinku Sophie pozna kontrasty smakowe włoskiej kuchni: od najłagodniejszego serka ricotta, po ognistą koreańską kuchnię w apulijskim stylu. W dalszej części podróży Sophie odwiedza stołówkę serwującą regionalne dania na miejscowej stacji benzynowej, odkrywa nowoczesne bary szybkiej obsługi, a nawet całodobowy automat sprzedający prosecco!
Mistrzowie przekąsek w akcji - Nowa Zelandia © 2022 South Pacific Pictures & All3Media International
Mistrzowie przekąsek w akcji - Nowa Zelandia premierowe odcinki co sobota, od 4.01 o godz. 18:00 na CANAL+ KUCHNIA i następnego dnia w serwisie CANAL+
"Mistrzowie przekąsek w akcji - Nowa Zelandia" to kulinarne wyzwanie, jakiego jeszcze nie było! W każdym odcinku dwóch znanych szefów kuchni rywalizuje, próbując stworzyć idealne repliki jednych z najbardziej ukochanych przekąsek mieszkańców tego wyspiarskiego kraju. "Prostych", jak jeżynowe lody w rożku czy chipsy. Takich, do przygotowania których szefowie wielogwiazdkowych restauracji sami nigdy by się pewnie nie... zniżyli. Teraz muszą zrezygnować z wysublimowanego smaku i zejść na kulinarną "ziemię".
Mają do dyspozycji jedynie nieograniczone zapasy przekąsek i własne kubki smakowe. Sami muszą odkryć recepturę danego produktu i ją odtworzyć, możliwie jak najwierniej.
Prowadzący, Kim Crossman i Tom Sainsbury, śledzą każdy krok najlepszych nowozelandzkich szefów kuchni, w międzyczasie zaglądając do fabryk, by odkryć przed widzami historię i tajemnice procesu produkcji kultowych nowozelandzkich przegryzek. Każdy odcinek kończy się emocjonującym starciem, w którym szefowie kuchni prezentują swoje wersje przekąski przed jury składającym się z pracowników fabryki.
James Martin: hiszpańska przygoda © DCD RIGHTS LIMITED
James Martin: hiszpańska przygoda premierowe odcinki co poniedziałek od 20.01 o godz. 17:50 na CANAL+ KUCHANIA i następnego dnia w serwisie CANAL+
W nowej serii uwielbiany i doświadczony brytyjski szef kuchni, James Martin, odkrywa kraj, którego dotąd prawie nie znał, ale z radością chce go zgłębić - Hiszpanię. Pozna historię i kulturę różnorodnych regionów tego kraju, oczywiście poprzez jedzenie.
To niezwykła podróż kulinarna, podczas której James odwiedzi 20 wyjątkowych miejsc, przemierzając Hiszpanię w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara - od San Sebastián po Gironę. Po drodze będzie podziwiać zmieniające się krajobrazy, poszukiwać wyjątkowych składników do potraw, próbować wykwintnych dań, rustykalnych i tradycyjnych przepisów, które sprawiają, że Hiszpania jest jednym z najbardziej ekscytujących miejsc na świecie dla miłośników gastronomii.
W trakcie podróży James będzie rozstawiał swoją mobilną kuchnię na tle zapierających dech w piersiach krajobrazów i gotował tylko da swoich widzów. Zamieszka też w przepięknej willi na szczycie góry, gdzie przygotuje aż 80 zachwycających przepisów.