Słodkie inspiracje i smaczne obiady - marcowe nowości w CANAL+ KUCHNIA!
12 marca 2025
W marcu na CANAL+ KUCHNIA czekają na widzów dwie smakowite serie. Agata Stankiewicz w "Słodka jak Sugar 3" udowodni, że nawet trudne desery można przygotować w prosty sposób, a przy okazji przeprowadzi fascynujące kulinarne eksperymenty. Z kolei Martyna Chomacka w "Dzień dobry, obiad" zaproponuje przepisy na szybkie i bardziej wymagające dania obiadowe.
Sekrety gigantów fast-foodu © North One & All3Media International
Sekrety gigantów fast-foodu, seria dokumentalna, pierwsze dwa odcinki już dostępne w serwisie CANAL+, premiera kolejnych co sobota o godz. 18:00 na CANAL+ KUCHNIA i następnego dnia w serwisie CANAL+.
Dlaczego jedzenie z fast foodów są takie pyszne? Dlaczego mu ulegamy pomimo tego, że jesteśmy świadomi jego niedobrego wpływu na nasze zdrowie? Poznajmy ten sekret od kuchni. Były gwiazdor "Real Hustle" i zwycięzca "Celebrity MasterChef" ponownie łączy swoją pasję do dobrego jedzenia z umiejętnością odkrywania kulis działania branży gastronomicznej. Jednak, nie ma tu miejsca na moralizowanie ? Alexis doskonale wie, że czasem po prostu nie sposób oprzeć się ulubionym smakom!
Alexis zagłębia się w tajniki najpopularniejszych "fastfoodowych" dań ? od burgerów i kurczaka, przez chińskie i indyjskie dania na wynos, po najbardziej znane marki pizzy. Odkrywa sekrety precyzyjnie opracowanych systemów produkcji, łańcuchów dostaw, logistyki i inżynierii, które sprawiają, że każdy burger czy kubełek kurczaka smakują identycznie w każdej restauracji danej sieci.
Oprócz tego Alexis dzieli się własnymi trikami i poradami, jak odtworzyć kultowe smaki w domowej kuchni. Na przykład zdradzi, jak uzyskać idealnie chrupiący spód pizzy, używając stalowego kamienia do pizzy tak, by dorównać profesjonalnym wypiekom. W programie pojawią się inni miłośnicy jedzenia na wynos, którzy zmierzą się w kulinarnych wyzwaniach ? próbując odtworzyć swoje ulubione dania i poddając je ślepym testom smaku.
Nie zabraknie również eksploracji innych trendów kulinarnych, takich jak kuchnia japońska, która w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność.
SŁODKA JAK SUGAR 3 © CANAL+ Polska S.A. 2025
SŁODKA JAK SUGAR 3, produkcja CANAL+, seria poradnikowa, premierowe odcinki od 23.03 o godz. 16:30 na CANAL+ KUCHNIA i następnego dnia w serwisie CANAL+.
W kolejnym sezonie "Słodka jak Sugar" Agata Stankiewicz podejmuje się przedstawienia pozornie trudniejszych tematów cukierniczych. W swojej kuchni udowadnia że praca z czekoladą, lodami, czy domowe makaroniki nie jest trudna.
Między przepisami Agata przeprowadza wiele różnych testów i eksperymentów. Testuje na przykład owoce kakaowca: świeże i prażone, miazgę i masło kakaowe, aby pokazać drogę, jaką kakao przechodzi, zanim stanie się tabliczką czekolady.
Temperowanie kontra nietemperowanie. Czy małe pralinki z czekolady temperowanej i nietemperowane różnią się powierzchnią, połyskiem i kruchością? Domowe lody vs te przemysłowe: efekty cierpliwego ubijania domowych lodów w porównaniu z napowietrzonymi lodami przemysłowymi może zaskoczyć. Glazury? Jest zabawa w fakturę, może coś ciekawego powstanie w ramach tych eksperymentów? A jak już jesteśmy przy temacie eksperymentów - Agata omawia wpadki, które stały się przepisami na znane i lubiane desery. To pokazuje, że w eksperymentach cukierniczych czasem błędy prowadzą do czegoś nowego i smacznego.
Do tego kwiaty cukrowe, ciasto francuskie, tak modne ostatnio desery "bez" i blind test makaroników. Czy przy rozpoznawaniu smaku kierujemy tylko tym co czujemy na kubkach smakowych, czy też w jego interpretacji wzrok może sprowadzić nas na manowce?
DZIEŃ DOBRY, OBIAD © CANAL+ Polska S.A. 2025
DZIEŃ DOBRY, OBIAD, produkcja CANAL+ seria poradnikowa, premierowe odcinki od soboty 30.03 o godz. 15:55 na CANAL+ KUCHNIA i następnego dnia w serwisie CANAL+.
Po bardzo udanej serii DZIEŃ DOBRY, ŚNIADANIE Martyna Chomecka zaprasza tym razem na odcinki poświęcone obiadowi.
Tym razem znana i lubiana prowadząca CANAL+ KUCHNIA Martyna Chomacka, w swojej nowej serii skupia się na pomysłowych obiadach. Dzieli się łatwymi i szybkimi przepisami, które odmienią Wasze podejście do gotowania. Pokazuje, że nie musicie spędzać wielu godzin w kuchni, aby przygotować pyszne danie. W każdym odcinku Martyna gotuje trzy propozycje obiadowe w określonym czasie - 15 minut, 30 minut i 60 minut. Dodatkowo w programie nie brakuje solidnej dawki wiedzy i pomysłów, a widzowie odkrywają, jak łatwo i szybko można przygotować smacznie obiady dla całej rodziny!
Martyna to zwyciężczyni programu "MasterChef 2018". Podbiła serca (i podniebienia) wymagających jurorów i wydała książkę kulinarną "zOrientuj się na smaki Azji". Prowadzi warsztaty kulinarne i swój kanał na INSTAGRAMIE. Tworzy autorskie przepisy, którymi dzieli się z innymi. Od lat gotowanie to już nie tylko pasja, a też zawód Martyny. Widzom CANAL+ KUCHNIA znana jest ze swojego autorskiego programu "Dzień dobry, śniadanie"