Wiosenne smaki świata w CANAL+ Kuchnia
23 kwietnia 2025
W kwietniu na antenie CANAL+ Kuchnia nie zabraknie inspiracji dla smakoszy i miłośników kulinarnych podróży. Jamie Oliver zabierze widzów w wyjątkową wyprawę do Gruzji, odkrywając smaki tego niezwykłego kraju w nowym filmie kulinarnym. Widzowie poznają też, jak religia wpływa na kuchnię w różnych zakątkach świata - wszystko w ramach dwóch fascynujących serii dokumentalnych. Wiosenna ramówka to prawdziwa uczta dla tych, którzy lubią gotować, smakować i poznawać kulturę przez pryzmat jedzenia.
Jamie gotuje w Gruzji © FREMANTLEMEDIA LIMITED 2025
Jamie gotuje w Gruzji, program kulinarny, już dostępny w serwisie CANAL+.
W tym przepięknym kulinarnym programie specjalnym, Jamie zagłębia się w fascynującą kuchnię Gruzji. Położenie na skrzyżowaniu Wschodu i Zachodu powoduje, że kraj ten jest ekscytującym miejscem dla każdego, kto pasjonuje się jedzeniem i jego historią.
Swoją podróż Jamie zaczyna w Tibilisi, stolicy położonej w sercu dawnego Jedwabnego Szlaku, i od razu zanurza się w największy targ spożywczy miasta. Tam spotyka lokalną szefową kuchni, Meriko, która inspiruje Jamiego innowacyjnym wykorzystaniem ziół w tradycyjnej gruzińskiej kuchni. Następnie Kucharz odwiedza ulubione miejsca, gdzie stołują się miejscowi, i zakochuje się w chinkali ? soczystych i zaskakujących gruzińskich pierożkach, nadziewanych mięsem, rybą lub warzywami, podawanych w przepysznym bulionie do siorbania! Następnie Jamie zostaje zaproszony do kuchni restauracyjnej na specjalną lekcję, podczas której uczy się tradycyjnych gruzińskich technik gastronomicznych, które pobudzają jego kulinarną kreatywność.
Jamie opuszcza stolicę i wyrusza na wschód do winnic Kachetii, gdzie rośnie dwie trzecie gruzińskich winogron. Przyjeżdża w idealnym momencie, w momencie ?narodzin? nowego wina i zostaje zaproszony na swoje pierwsze Supra ? tradycyjne spotkanie przyjaciół, starych i nowych, podczas którego ucztuje się wspólnie, celebrując porę roku. Jamie bierze też udział w przygotowaniach tradycyjne chakapuli z młodej jagnięciny i mnóstwa świeżych wiosennych ziół. Do tego sałatka z surowego buraka, wędliny, sałatki z dzikich szparagów, lokalne sery i skwiercząca soczysta wieprzowina pieczona nad winoroślami, wykończona słodko-kwaśnym sokiem z granatu. Pycha!
W domu, w Essex, Jamie wykorzystuje zdobytą wiedzę, by stworzyć własną, inspirowaną Gruzją wersję niedzielnego obiadu.
Smaki świata, seria poradnikowa, 4 odcinki, wszystkie już dostępne w serwisie CANAL+.
Sposób, w jaki jemy, od zawsze był kształtowany przez religijne przepisy dotyczące jedzenia i tradycje. Autorka Catharina Kleber bada, jak religia wpłynęła na kuchnię w różnych regionach świata.
Praktyki religijne odgrywają ogromną rolę w codziennym życiu wielu ludzi. Sposób, w jaki jemy i spotykamy się przy posiłkach, jest ważną częścią naszej tożsamości.
W Nowym Jorku zasady koszerności mają najwyższe znaczenie dla osób wyznania żydowskiego, a zarazem ukształtowały różnorodną kulturę kulinarną miasta, także dla osób niewierzących. W Japonii ludzie uśmiechają się, gdy mówi się, że buddyzm ma wpływ na codzienne życie. A jednak w każdym domu znajduje się ołtarzyk, a codzienność przesiąknięta jest głęboko religijnym światopoglądem. W Niemczech zaskakuje swobodna atmosfera w klasztorze. W Hiszpanii ludzie poświęcają się dla Chrystusa, a między tym wszystkim radośnie świętują, by nabrać sił. W zgiełku ulic indyjskich metropolii czasem trudno powiedzieć, gdzie kończy się hinduizm jako religia, a zaczyna jako określenie geograficzne.
Donal: święta, post, uczta © Appetite Media
Donal: święta, post, uczta, seria poradnikowa, 2 odcinki już dostępne w serwisie CANAL+
Kucharz telewizyjny i nagradzany autor książek kulinarnych, Donal Skehan, zanurza się w życie i kuchnie ludzi różnych wyznań, by odkryć, jak jedzenie, które spożywamy - a także to, z którego rezygnujemy - wyraża to, kim jesteśmy i w co wierzymy. W poszukiwaniu kulinarnego oświecenia Donal spędza czas z przedstawicielami społeczności Hare Kryszna, hinduistów, Żydów, muzułmanów, chrześcijan prawosławnych i sikhów, zastanawiając się nad tradycjami i wartościami, które chciałby przekazać własnej rodzinie, gdy zgłębia pojęcie ?pokarmu dla duszy? z każdej możliwej perspektywy.