Słownik

Chili


Papryka chili, owoc hodowany ze względu na swoje walory smakowe, używany do przypraw. Dojrzały ma intensywnie czerwony kolor i bardzo ostry smak. Za jego ostry smak odpowiada związek chemiczny o nazwie kapsaicyna. Jest bodźcem powodującym wytwarzanie endorfiny. Chili może być jedzone na surowo lub gotowane. Ziarenka znajdujące się w środku papryczek dodatkowo wzmacniają ostry smak owocu, także w przypadku używania chili jako przyprawy najbezpieczniej je usunąć. Chili istnieje również jako przyprawa w sproszkowanej nieco łagodniejszej formie i wchodzi w skład wszystkich mieszanek curry. Jest jedną z najostrzejszych przypraw używanych w kuchniach całego świata. Indianie Prekolumbijscy wierzyli, że jej piekące strączki wzmagają potencję i dają moc rzucania uroków. Niektórzy Indianie meksykańscy do dziś czczą bogów opiekujących się uprawą tej przyprawy.

Wróć do listy haseł

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA