Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

(The Restaurant 2), seria reality, Wlk. Brytania, 2008, 15 x 60


W 1. serii programu "Restauracja" Jeremy i Jane Hooper spełnili swoje marzenia o prowadzeniu własnej restauracji. W drugiej serii dziewięć nowych par postara się powtórzyć ich sukces. Uczestnicy mają zaledwie tydzień na przygotowanie restauracji do otwarcia. Muszą przeprowadzić remont lokalu, skomponować menu, przeszkolić personel i dokładnie poznać rolę restauratora. Większość uczestników to kulinarni amatorzy, noszący w sercu marzenie o własnym lokalu. Raymond Blanc wybierze tylko jedną parę, która w nagrodę będzie mogła otworzyć własną restaurację.

Konkurenci biorący udział w programie będą musieli nie tylko nauczyć się gotować, ale również przejść przyspieszony kurs biznesu, ponieważ bez wiedzy o zarządzaniu nie może być mowy o prowadzeniu restauracji. Sporo czasu zajmuje im również pogodzenie się z dewizą restauratorów, że klient ma zawsze rację - szczególnie, że do tej pory to oni byli klientami. Każdą decyzję uczestników, każdą pomyłkę i kłótnię rejestruje kamera. Raz w tygodniu inspektorzy odwiedzają wszystkie restauracje i wybierają trzy, które ich zdaniem radzą sobie najgorzej. Raymond wyznacza im specjalne zadania, podczas których muszą udowodnić, że jednak warto dać im kolejną szansę. Ci, którzy wypadną najgorzej, odchodzą z programu, a prowadzona przez nich restauracja zostaje zamknięta. Na końcu serii tylko zwycięzy zachowają prawo do zatrzymania prowadzonej przez siebie restauracji. Dodatkowo zwycięska para otrzyma stałe wsparcie od Raymonda - zarówno finansowe jak i osobiste. Program przepełniony jest emocjami, bo wygrana ma nie tylko wymiar finansowy - przede wszystkim daje szansę na spełnienie wielkiego marzenia.

Raymond Blanc urodził się w 1949 roku we Francji. Co ciekawe, nigdy nie uczestniczył w profesjonalnych kursach gastronomicznych. Wszystkiego nauczył się sam. Karierę zaczynał jako kelner w restauracji Rose Revived w Anglii. Przez przypadek awansował na szefa kuchni - gdy jego poprzednik poważnie się rozchorował. Pierwszą sieć restauracji Le Petit Blanc otworzył w 1996 roku w Oxfordzie. Jego głównym celem było przekazanie Brytyjczykom francuskiej filozofii, że dobre jedzenie jest kluczem do dobrego życia. Potwierdzeniem uznania jego kulinarnych umiejętności było zaproszenie go do programu "Great Chefs of the World". Blanc jest autorem trzech książek kucharskich: Cooking for Friends, Foolproof French Cookery oraz A Taste of My Life.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA