Truskawkowy sernik na zimno z galaretką
Składniki:
- 375 g zmielonego, tłustego twarogu
- 80 g drobnego cukru
- 150 g gęstego jogurtu
- 160 g śmietany kremówki
- sok i skórka z połowy cytryny
- 12 g żelatyny
Spód do ciasta:
- 100 g ciastek typu markizy
- 50 g rozpuszczonego masła
Pulpa truskawkowa:
- 200 g truskawek
- 50 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Galaretka truskawkowa:
- 100 g truskawek
- ok. 100 ml wody
- 60 g cukru
- łyżka soku z cytryny
- 4 g żelatyny
Dodatki:
- Świeże truskawki do dekoracji, listki mięty, ubita śmietanka kremówka ok. 100 g
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Markizy rozkładamy na pół i wyciągamy z nich krem. Ciastka kruszymy w malakserze i dodajemy do nich rozpuszczone, wystudzone masło, mieszamy i wysypujemy na spód tortownicy (możemy użyć rantu, bez spodu). Boki tortownicy zabezpieczamy, najlepiej wysoką, rantową taśmą cukierniczą. Spód z ciastek wyrównujemy i mocno dociskamy na dno. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Truskawki na pulpę (200 g) kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier, sok z cytryny i na małym gazie podgrzewamy, aż puszczą sok i zmiękną, a cukier się rozpuści. Blendujemy i studzimy.
Twaróg rozcieramy szpatułką i oddajemy do niego cukier i krem wyciągnięty z ciastek, za pomocą rózgi mieszamy całość, aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy jogurt i kremówkę, ponownie mieszamy do połączenia.
Żelatynę zalewamy małą ilością wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Do masy serowej dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Około łyżki masy przekładamy do przestudzonej żelatyny i mieszamy całość dokładnie, znów dodajemy kolejną porcję masy, mieszamy i wlewamy całość do masy serowej. Dokładanie mieszamy za pomocą rózgi.
Odlewamy ok. 300 g masy serowej i dodajemy do niej łyżeczkę skórki startej z cytryny, a do pozostałej części dodajemy pulpę z truskawek, pastę z wanilii, mieszamy dokładnie i wylewamy całość na schłodzony spód z ciastek. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut do wstępnego stężenia.
Z pozostałych truskawek przygotowujemy galaretkę. Żelatynę zalewamy małą ilością wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Owoce, sok z cytryny, cukier i wodę przekładamy do rondelka, podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, a truskawki zaczną się rozpadać. Ściągamy z gazu, miksujemy całość blenderem i dodajemy napęczniałą żelatynę, dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści, schładzamy, po czym wylewamy na tężejącą masę serową. Wstawiamy całość do lodówki i chłodzimy kolejne 30-50 minut, aż galaretka zacznie tężeć.
Wylewamy na wierzch odważoną, pozostawioną masę serową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Delikatnie ściągamy rant z ciasta, odrywamy folię, dekorujemy ubitą śmietanką kremówką, świeżymi truskawkami i serwujemy.
Porady Mariety:
- To na co zwracam na początku szczególną uwagę, to…lichej jakości blacha, a w niej trzymany sernik bez separacji od naczynia. O co chodzi? Ile razy mieliście do czynienia z siniejącym na brzegach sernikiem? Albo o metalicznym posmaku? Jestem wyczulona pod tym względem potwornie. Wszystkie przez to, że zostawiamy w lodówce serniki w kiepskich blaszkach, które wchodzą w reakcję z masą z twarogu, z resztą nie tylko. Wszelkiej maści kremy i desery na bazie śmietany, serów itd. przechowujemy w odpowiednich naczyniach.
- Uwaga! Masy twarogowe cudownie wchłaniają zapachy z lodówki, jeśli przy okazji zakupiliście wędzone ryby, trzymacie w lodówce zupę cebulową, albo obrane cebule, albo jeszcze dorzucicie tam świeże ryby, pastę z czosnku, wędzonki etc. Macie jak w banku, że Wasz sernik będzie tym pachniał i nawet smakował. Pamiętajcie o porządnym opakowaniu sernika, który ląduje w lodówce.
- Nim dodamy żelatynę do masy serowej, należy ją wystudzić, ale tak by nie zdążyła stężeć i rozmieszać z małą porcją masy serowej nim wyląduje w misce z resztą. W przeciwnym wypadku, zaraz po wlaniu rozpuszczonej żelatyny do zimnej masy, powstaną twarde i nieprzyjemne grudki. Poza tym ilość żelatyny w całej masie będzie różna.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź