Paluszki rybne z sosem tatarskim
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- 450 g filetów z soli lub złocicy, bez skóry
- 125 g świeżej, drobno pokruszonej bułki
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- 50 g mąki pszennej
- 3 jajka, ubite
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- ósemki cytryny do podania
Sos tatarski:
- 100 g majonezu
- 2 łyżki posiekanych kaparów
- 4 posiekane korniszony
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Połączyć wszystkie składniku sosu w małej misce. Doprawić.
- Olej wlać do frytkownicy, rozgrzać do 190 stopni. Dla sprawdzenia wrzucić kilka okruszków bułki, powinny od razu się zrumieniać. Gorący olej może być niebezpieczny, nie należy zostawiać go bez opieki.
- Filety kroimy pod kątem na dwucentymetrowe paski. Pokruszoną bułkę mieszamy z pieprzem cayenne na talerzu. Na drugi talerz wysypujemy mąkę. Jajka ubijamy w miseczce.
- Rybę panierujemy partiami po kilka kawałków. Najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku, na koniec w bułce. Ostrożnie układamy na oleju, smażymy minutę do zrumienienia. Następnie odsączamy na papierowym ręczniku.
- Paluszki podajemy z cytryną i sosem tatarskim.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W