Jesiotr pieczony w papilocie
Składniki:
- 2 kawałki fileta z jesiotra po około 130-150 g
- 1 marchew
- 1 biała część pora
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki wina białego
- sól i pieprz do smaku
Gratin z ziemniaków:
- 2 kg ziemniaków
- 500 ml śmietanki 30% w kartoniku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 250 g tartego sera (np. bursztyn, cheddar, manchego, gruyère)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Formę wyłożoną papierem natrzyj przekrojonym na pół ząbkiem czosnku, a następnie wysmaruj masłem.
Ziemniaki obierz i pokrój na cieniutkie plasterki o grubości ok. 1 - 2 mm. Pokrojonych ziemniaków nie należy płukać!
Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy, tak aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Odrobinę posól, następnie ułóż kolejną warstwę ziemniaków, znów posól, ułóż w ten sposób resztę ziemniaków. Nie dociskaj ich do siebie, mają być trochę luźne.
Ułożone plasterki ziemniaków zalej śmietanką, naczynie przykryj szczelnie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz przez 60 minut.
Ostrożnie zdejmij folię (uwaga, gorąca para), zapiekankę posyp serem i zapiecz bez przykrycia przez kolejne 15 minut.
Przygotuj papier do pieczenia, z którego zrobisz papilot do uduszenia jesiotra, potrzebny jest dość spory kawałek. Sam środek papieru wysmaruj masłem.
Marchew i pora pokrój w cienkie słupki, tak zwane julienne, posól je i popieprz.
Połowę z nich ułóż na maśle. Na warzywa połóż stek z jesiotra, a następnie obłóż go pozostałymi warzywami, dodaj świeże zioła.
Wszystko podlej odrobiną białego wina i zawiń nad daniem papilota z papieru tak, by był możliwie najbardziej szczelny i ryba mogła się w środku sparzyć, warzywa zmięknąć, a smaki połączyć.
Gratinę pokrój na prostokątne kawałki i ułóż na talerzu, na niej ułóż rybę i warzywa z papilota. Powstały sos wylej na patelnię, dodaj jeszcze białego wina i na średnim ogniu redukuj, po czym dodaj kilka łyżeczek zimnego masła. Mieszaj energicznie, aż sos zemulguje, następnie polej nim danie. Udekoruj świeżymi ziołami. Voila!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź