Jajka po benedyktyńsku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Na sos holenderski:3 żółtka
1 ½ łyżki soku z cytryny
175 g roztopionego ciepłego masła
Do jajek:
4 jajka w temperaturze pokojowej
2 bułeczki, przekrojone na pół i opieczone
4 plastry szynki
Sos holenderski:
Żółtka, sok z cytryny i 1 łyżkę wody umieść w blenderze i miksuj, aż powstanie gładka mieszanina. Powoli dodaj ciepłe masło, cały czas miksując. Kontynuuj, aż sos stanie się gęsty i błyszczący. Dopraw solą morską i białym pieprzem. Odstaw w ciepłe miejsce.
Jajka:
Na patelnię wlej 5 cm wody i postaw na dużym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, wyłącz gaz i delikatnie wbij jajka do wody. Nakryj patelnię i pozostaw na 3 minuty lub do chwili, gdy białko się zetnie. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku. Na każdym talerzu umieść połowę bułeczki. Na niej połóż plaster szynki, a następnie jajko. Łyżką nałóż sos holenderski i natychmiast podaj.
© Bill Granger
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W