Francuska zupa cebulowa
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- 2 l bulionu wołowego ew. drobiowego
- 1, 2 kg cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- opcjonalnie 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki mąki
- 3-4 łyżki masła
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- oliwa z oliwek
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina lub francuskiego wermutu
- ¼ szklanki koniaku lub brandy
- ok. 2-3 szklanek startego sera żółtego (ementaler, Gruyère, Comté)
- 1 listek laurowy
- 2-3 listki szałwii
- pieprz
- kilka kromek pieczywa, najlepiej o zwartym, cięższym miąższu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki, czosnek (jeśli używamy) w drobną kostkę. W rondlu, najlepiej z grubym dnem, wlewamy olej, roztapiamy masło i wrzucamy cebulę i czosnek. Przesmażamy przez ok. 15-20 minut, często mieszając, ogień nie powinien być zbyt duży, by nie przypalić czosnku i cebuli. Następnie dodajemy sól, pieprz i cukier, podsmażamy chwilę, zmniejszamy gaz, przykrywamy całość i dusimy min. 30 min do godziny.
Odkrywamy, dosypujemy mąkę i podsmażamy często mieszając, w razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę masła. Dolewamy koniak lub brandy, ok. pół szklanki bulionu i odparowujemy alkohol. Następnie wlewamy pozostały bulion, wino, dodajemy szałwię, listek laurowy, przykrywamy całość, zmniejszamy gaz i dusimy ok. 40 minut. Doprawiamy do smaku, jeśli trzeba solą i pieprzem.
W tym czasie kromki pieczywa smarujemy oliwą i podpiekamy na złoto w piekarniku, zupę rozlewamy do kokilek, układamy na wierzchu kromki pieczywa, mocno obsypujemy je serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do
200 stopni C, najlepiej z włączoną tylko górną grzałką i przypiekamy do czasu, aż ser się rozpuści i lekki przyrumieni. Serwujemy od razu!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź