Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 2)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • 2 l bulionu wołowego ew. drobiowego
  • 1, 2 kg cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • opcjonalnie 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • oliwa z oliwek
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina lub francuskiego wermutu
  • ¼ szklanki koniaku lub brandy
  • ok. 2-3 szklanek startego sera żółtego (ementaler, Gruyère, Comté)
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 listki szałwii
  • pieprz
  • kilka kromek pieczywa, najlepiej o zwartym, cięższym miąższu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka lub półplasterki, czosnek (jeśli używamy) w drobną kostkę. W rondlu, najlepiej z grubym dnem, wlewamy olej, roztapiamy masło i wrzucamy cebulę i czosnek. Przesmażamy przez ok. 15-20 minut, często mieszając, ogień nie powinien być zbyt duży, by nie przypalić czosnku i cebuli. Następnie dodajemy sól, pieprz i cukier, podsmażamy chwilę, zmniejszamy gaz, przykrywamy całość i dusimy min. 30 min do godziny.

Odkrywamy, dosypujemy mąkę i podsmażamy często mieszając, w razie potrzeby dodajemy jeszcze łyżkę masła. Dolewamy koniak lub brandy, ok. pół szklanki bulionu i odparowujemy alkohol. Następnie wlewamy pozostały bulion, wino, dodajemy szałwię, listek laurowy, przykrywamy całość, zmniejszamy gaz i dusimy ok. 40 minut. Doprawiamy do smaku, jeśli trzeba solą i pieprzem.

W tym czasie kromki pieczywa smarujemy oliwą i podpiekamy na złoto w piekarniku, zupę rozlewamy do kokilek, układamy na wierzchu kromki pieczywa, mocno obsypujemy je serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do

200 stopni C, najlepiej z włączoną tylko górną grzałką i przypiekamy do czasu, aż ser się rozpuści i lekki przyrumieni. Serwujemy od razu!

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA