Crème brûlée
Oceń przepis:
Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 2 (odc. 8)
- Trudność:
- średnie
Składniki:
- 500 ml śmietanki 30%
- 80 g cukru
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 3 gałązki rozmarynu
Dodatkowo:
- trochę cukru do skarmelizowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W misce utrzyj żółtka z cukrem. W garnuszku zagotuj śmietankę z gałązkami rozmarynu i wanilią. Powoli dolewaj ją do jajek, cały czas mieszając.
Masę przelej przez sitko. Przelej do kokilek, a kokilki ustaw w większej formie. Uderz o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Do formy do pieczenia wlej gorącą wodę tak, aby dosięgała połowy wysokości kokilek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piecz około 45 minut. Masa u góry ma mieć konsystencję galaretki i ma się trząść.
Po wystudzeniu wstaw kokilki do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki wierzch posyp cukrem i przypal palnikiem. Voilà!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W