Crème brûlée
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 2 (odc. 8)
Trudność:
średnie

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 80 g cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 3 gałązki rozmarynu
Dodatkowo:
  • trochę cukru do skarmelizowania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce utrzyj żółtka z cukrem. W garnuszku zagotuj śmietankę z gałązkami rozmarynu i wanilią. Powoli dolewaj ją do jajek, cały czas mieszając.

Masę przelej przez sitko. Przelej do kokilek, a kokilki ustaw w większej formie. Uderz o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Do formy do pieczenia wlej gorącą wodę tak, aby dosięgała połowy wysokości kokilek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i piecz około 45 minut. Masa u góry ma mieć konsystencję galaretki i ma się trząść.

Po wystudzeniu wstaw kokilki do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki wierzch posyp cukrem i przypal palnikiem. Voilà!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA