Bisque ze słodkich ziemniaków, confit z grand marnier i owocu opuncji
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:
900 g obranych, słodkich ziemniaków
2 obrane marchewki
1 obrana cebula
2 łyżki oleju roślinnego
1½ -2 l wywaru warzywnego
240 ml tłustej śmietany
2 owoce opuncji
2 łyżki cukru
2 łyżki wody
sól i pieprz (do smaku)
grand marnier (do polania)
Przygotowanie:
Obierz i pokrój w dużą kostkę słodkie ziemniaki, marchew i cebulę. Smaż na oleju, na dużym ogniu. Po 2-3 minutach wlej 1,5 l wywaru, śmietanę, dodaj szczyptę soli i pieprz. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, gotuj przez 45 minut. W rondelku wymieszaj cukier i wodę, na silnym ogniu doprowadź do wrzenia i wyłącz. Obierz i pokrój w drobną kostkę owoc opuncji, dorzuć do syropu, pozostaw, żeby się macerowała. Gdy słodkie ziemniaki są miękkie, ręcznym blenderem zmiksuj je na gładkie purée przypominające gęstą śmietanę. Postaw na średnim ogniu i gotuj przez 20 minut, szumując. Jeśli jest zbyt gęste, dolej wywaru. Dopraw solą i pieprzem.
Podanie:
Do szklanki lub na talerz wlej zupę, przybierz kostkami owoców i polej grand marnier.
© 2012 J. Geoffrey Johnson
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W