Michel Roux Jr
Brytyjski szef kuchni, restaurator, gospodarz kilku programów telewizyjnych i autor książek kulinarnych. Prowadzi restaurację Le Gavroche w Londynie, którą przejął po swoim ojcu i wujku. Albert Roux - ojciec Michela - urodził się we Francji . Jako młody chłopak uczył się zawodu kucharza i wyjechał do Wielkiej Brytanii. Gotował dla brytyjskich arystokratów i francuskiego ambasadora, a w 1967 wraz ze swoim bratem otworzył restaurację Le Gavroche w Londynie. Prowadzony przez braci Roux lokal jako pierwszy w Wielkiej Brytanii zdobył gwiazdkę Michelin - a następnie dwie i trzy gwiazdki. Częstym gościem bywała tam królowa-matka, Elżbieta. Bracia Roux otworzyli też własną akademię kulinarną, którą ukończył m.in. Gordon Ramsay, a następnie - sieć restauracji, która szybko zdobyła renomę i odniosła finansowy sukces.
Mając takich przodków Michel Roux Jr w zasadzie nie mógł nie zostać kucharzem. Zaczął się uczyć zawodu jako 16-latek - najpierw pojechał do Paryża, a potem praktykował w Le Gavroche pod okiem ojca i wuja. Po odbyciu służ by wojskowej, w czasie której służył w Pałacu Elizejskim, przez kilka miesięcy praktykował w paryskich lokalach. W 1983 roku wrócił do Wielkiej Brytanii i pracował m.in. z renomowanym szefem Pierrem Koffmanem w restauracji La Tante Claire. W 1985 wrócił do rodzinnej firmy. W 1993 przejął londyńską Le Gavroche po ojcu, który przeszedł na emeryturę.
Michel Roux Jr opublikował kilka książek, m.in. "Le Gavroche Cookbook", "The Marathon Chef" i "Matching Food and Wine". Wielokrotnie występował w telewizji: w "Hell's Kitchen" Gordona Ramsaya i w "MasterChef: The Professionalls", był też współprowadzącym serii "Food and Drink" i prowadzącym "Saturday Kitchen" w BBC. Widzowie Kuchni+ znają go z kilku programów, m.in. z serii "Ukryte restauracje z Michelem Roux Jr".
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź