Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Globe-Cooker 4
(Le Globe-Cooker, saison 4), seria dokumentalna, Francja, 2010-2011, 4 x 52
Fred Chesneau, francuski podróżnik i amator dobrego jedzenia już po raz czwarty wyrusza w niezwykłą podróż, podczas której dotrze do najbardziej dzikich i ukrytych miejsc na świecie, aby skosztować oryginalne potrawy, podejrzeć w jaki sposób są przygotowywane, a przede wszystkim dobrze się bawić. W czwartej serii programu, nieustraszony podróżnik i poszukiwacz kulinarnych przygód odwiedzi Peru, Liban, Mauritius i Vanuatu. Wyposażony w plecak i swój kuchenny niezbędnik Fred przemierza najbardziej oddalone regiony, z których każdy może poszczycić się odrębnością kulinarną. Celem Freda jest odkrycie lokalnej kuchni i spróbowanie regionalnych specjałów.
Każde z miejsc, które znalazło się na planie podróży jest niezwykłe i może pochwalić się bogactwami kulinarnymi i kulturalnymi.
Peru to dla Freda kulinarny raj. W kuchni królują warzywa, takie jak ziemniaki, pomidory, szparagi, kukurydza, dynia, papryka i oczywiście niezliczone odmiany chilli. Wszystkie zostały odkryte przez Europejczyków ponad 500 lat temu wraz z odkryciem Nowego Świata. Fred rozpoczyna swoją podróż w sercu Andów od malowniczego, kolonialnego miasteczka Chinchero, skąd podobno pochodzą ziemniaki, po czym udaje się do 2. co do wielkości miasta w kraju - Arequipa i oczywiście Limy - gdzie odkryje tajemnice ceviche.
Liban może pochwalić się jedną z najsmaczniejszych kuchni na Bliskim Wschodzie. Jak skończy się przygoda z mezze i arakiem w Bejrucie, jak smakuje oryginalne taboulli w Dolinie Bekaa i jak słodka jest baklawa w Trypolisie... Na Freda czeka mnóstwo nowych smaków i przygód. W 4. serii wybrał naprawdę egzotyczne kierunki. Po Peru i Libii czekają na niego 2 wyspy: Mauritius na Oceanie Indyjskim i Vanuatu na Oceanie Spokojnym. Będzie kolorowo, smacznie i wesoło... Takiej wycieczki nie można przegapić!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź