Kuchnia włoska - Włochy Centralne
Kuchnie świata
CENTRALNE WŁOCHY
W tej części Włoch kuchnia bazuje głównie na takich składnikach jak sałata, szynka, oliwki i pomidor. Jako rejon położony w samym sercu Włoch czerpie on przepisy zarówno z północy jak i z południa. Spotkać tutaj możemy trufle charakterystyczne dla północnego zachodu oraz makaron al ragou. Natomiast pomidory i przepyszna oliwa to wpływy z południa.
TOSKANIA
Region (wł. Toscana) położony w środkowych Włoszech ze stolicą we Florencji. Podziwiać tutaj można kamienne wiejskie domy otoczone winnicami i przepastnymi terenami porośniętymi makami i słonecznikami. Miasta takie jak Florencja, Sienna czy Piza to arcydzieła renesansu, warte zwiedzenia i podziwiania kunsztu ich twórców.
POTRAWY:
Kuchnia w wiejskim stylu, bazująca na prostych potrawach. Do makaronów i mięs dodaje się szałwię, która nadaje specyficznego smaku potrawom. Natomiast daniem najczęściej spożywanym jest makaron z sosem ragou. Serwowane jest również Scottiglia di cinghiale, danie, którego podstawą jest mięso z dzika, a na przystawkę podaje się crostini - smaczne okrągłe grzanki. Często podaje się Zuppa alla Toscana, czyli pożywną zupę z makaronem na bazie pomidorów, marchwi i czosnku. La panzella to kolejne danie toskańskie, na które składa się chleb maczany w pomidorach z dodatkiem czerwonej cebuli i bazyli.
WINA:
Chianti Putto, Badiola Fonterutoli, Chianti Classico
UMBRIA
(wł. Umbria) Region położony w centralnych Włoszech ze stolicą w Perugii. Kraina średniowiecznej architektury oraz najstarszych we Włoszech kościołów.
POTRAWY:
Kuchnia bardzo podobna do toskańskiej, tutaj jednak pojawia się więcej ryb najczęściej pstrągów. W tym regionie głównym dodatkiem do wielu potraw jest oliwa, która uznana jest za lepsza od toskańskiej. Serwuje się również tortelloni - pierożki nadziewane różnymi farszami.
WINA:
Grecante, Poggio Belvedere, Fobiano La Carraia
MARCHE
(wł. Marches) Region ze stolica w Ankonie. Słynie z produkcji wina i oliwy, dlatego też krajobraz tego regionu malowany jest winnicami i gajami oliwnymi.
POTRAWY:
Położenie blisko morza Adriatyckiego nie pozostaje obojętne gdyż tak jak w przypadku innych regionów z dostępem do morza na talerzach głównie pojawiają się ryby i owoce morza.
WINA:
Falerio, Geos Marche Moncaro, Rosso Piceno, Falerio Palazzi
MOLISE
(wł. Molise) Region położony w centralnych Włoszech.
POTRAWY:
Wytwarza się tutaj przepyszne wędliny sery oraz wina. Serwowane są również ryby i fasola.
WINA:
Moli Rosso, Biferno Rosso
LACJUM
(wł. Lazio) Region w centralnych Włoszech ze stolica w Rzymie.
POTRAWY:
Często podawane danie to Cannelloni, rodzaj bardzo dużych klusek, w które zawija się mięso, ser lub szpinak i polewa przed zapiekaniem sosem beszamelowym lub pomidorowym. Rzym słynie z tego, że serwuje się tutaj typowo włoskie dania czyli pizze, makarony i tradycyjne desery, ale z powodu turystów restauracje i bary nastawione są raczej na kuchnię międzynarodową.
ABRUZJA
(wł. Abruzzo) Region administracyjny w centralnych Włoszech nad Adriatykiem. Stolicą regionu jest L'Aquila. Abruzja charakteryzuje się piaszczystymi plażami, pięknymi widokami oraz niezwykle interesującą zwierzyną.
POTRAWY:
Proste potrawy na bazie warzyw i owoców. Do ciekawostek kulinarnych zaliczane jest danie, w którym do pokrojenia makaronu wykorzystuje się struny gitary. Stad też wywodzi się nazwa maccheroni alla chitara.
WINA:
Rocca dei bottari, Riparosso