Kuchnia lankijska
Kuchnie świata
Sri Lanka - zwana także „olśniewającym krajem” - to prawdziwy raj dla turystów szukających pięknych, dziewiczych miejsc, ale także dla smakoszy lubiących egzotyczną, pełną świeżych i intrygujących smaków, kuchnię. Gosia Molska w kolejnej serii Po-smak świata: Sri Lanka wybiera się na Cejlon na spotkanie z tamtejszymi aromatami i regionalnymi potrawami.
Sri Lanka, to państwo położone na jednej z największych wysp na Oceanie Indyjskim - Cejlonie. Od północnego-zachodu, poprzez cieśninę Palak, graniczy z Półwyspem Indyjskim, od południa oblewane jest wodami Oceanu Indyjskiego. Cejlon kojarzy się głównie z pięknym, egzotycznym krajobrazem przeplatanym zielonymi połaciami uprawianej tam herbaty. Stolicą państwa jest Kolombo położone na zachodnim wybrzeżu Sri Lanki. Jest to najbardziej rozwinięty gospodarczo i przemysłowo region wyspy. Ze względu na klimat monsunowo-zwrotnikowy i dość żyzne gleby rozwija się tutaj także rolnictwo, podstawowe źródło utrzymania tutejszej ludności.
Wyspa przez długie lata była rządzona przez kolonizatorów, najpierw Portugalczyków, później Holendrów, na koniec trafiła pod panowanie brytyjskie. Kolonizatorzy czerpali zyski dzięki rozwijaniu na Cejlonie plantacji m.in. kauczuku, wspomnianej już herbaty, a także palm kokosowych, z których do tej pory pozyskuje się wiele spożywczych składników takich jak: olej kokosowy, mleko, śmietankę, wiórki kokosowe - dodatki wszechobecne również w tutejszej kuchni.
Kuchnia lankijska, ze względu na bliskie sąsiedztwo z Indiami, a także dzięki ludności napływowej i kolonizatorom, którzy przemycili do tutejszej kuchni wiele europejskich smaków, tworzy swoistą mieszankę, wg. wielu, w pierwszym odczuciu, uznawaną za dość przytłaczającą, ale niezwykle intrygującą. Tutejsze potrawy, podobnie jak kuchnia południowych Indii, bazują głównie na rybach, owocach morza, ryżu, a także niezwykle pikantnych i intensywnych przyprawach - chilli, cynamonie, kolendrze, kardamonie, ale także suszonych rybach z Malediwów - lokalnym dodatku do tutejszych dań. Ze względu na pikantność tutejsze dania stanowią nie lada wyzwanie dla turystów. Wiele restauracji serwuje dania z myślą o przybyszach z innych krajów i ogranicza w swoim menu pikantne dodatki, zwłaszcza ostre papryczki chilli. W związku z tym w tutejszych hotelach i niektórych restauracjach nie spotkamy typowych dla Sri Lanki potraw, aby je poznać trzeba szukać miejsc, w których żywią się mieszkańcy wyspy.
Najbardziej popularną potrawą jest curry serwowane z ryżem, przyrządzane z ryb, owoców morza, drobiu, a także koźliny. Niemalże każdy region Sri Lanki ma swoje sposoby na przyrządzanie tego narodowego specjału nawet w wersji z owocami egzotycznymi lub w wersji wegetariańskiej. Do curry, jako dodatek, często serwuje się ostre warzywne pikle.
Do najbardziej typowych i charakterystycznych potraw na Sri Lance zaliczyć można m.in. hoppers - drobną przekąskę w formie chlebków wyrabianych z mąki ryżowej z dodatkiem drożdży. Istnieje wiele odmian tej potrawy np. hoppers z jajkiem sadzonym, z dodatkiem mleka lub owoców, które wtedy funkcjonują jako wersja deserowa dania. Ponadto do lankijskich przekąsek zaliczyć można pittu - ciasto o cylindrycznej formie przyrządzane na parze. Serwuje się je do innych potraw np. warzywnych curry. Na lankijskich straganach i w barach roi się od drobnych przekąsek np. ryżowych ciasteczek, pasztecików z warzywnym nadzieniem, placuszków roti z dodatkami. Jednym z dań głównych poza wszechobecnym curry, jest lamprais - danie z widocznymi wpływami holenderskimi. Jest to ryż gotowany w bulionie serwowany z curry i mięsnymi pulpecikami - frikadeller. Obowiązkowym składnikiem tutejszych dań jest mleko kokosowe występujące zarówno w potrawach wytrawnych i słodkich np. dodol - pudding z dodatkiem mleka kokosowego.
Rdzenni mieszkańcy wyspy często tworzą dania bez zbędnej dbałości o proporcje, gotują intuicyjnie, dlatego też ta sama potrawa w zależności od baru, straganu z jedzeniem lub prywatnego domu będzie smakować inaczej. Dla turystów kulinarnych szukających nowych doznań smakowych może to być niebywałe doświadczenie, dla którego warto wybrać się na tę przepiękną wyspę.
W nowym programie Po-smak świata: Sri Lanka Gosia Molska wyrusza na spotkanie z orientalnymi smakami i aromatami. Podczas swojej egzotycznej wyprawy zgłębia tajemnice lankijskich specjałów, spotyka lokalnych znawców tematu, blogerów kulinarnych i smakoszy, którzy pokazują jej cejloński świat od kuchni. Prowadząca obowiązkowo próbuje regionalnych dań i tradycyjnych produktów. Podczas podróży Gosia odwiedza cztery regiony Sri Lanki. Wyprawę rozpoczyna w Kolombo, gdzie spróbuje ulicznych przysmaków z tysiąca straganów i odwiedzi jedną z najlepszych lankijskich restauracji. Nad oceanem pozna rybaków i podejrzy tradycyjne metody połowu ryb oraz kalmarów, zaś w rejonie Kandy odwiedzi plantacje herbaty i klasztor buddyjski. W każdym odcinku gospodyni programu przygotuje jedną potrawę, inspirowaną lokalnymi nurtami kulinarnymi, poznanymi przepisami i ciekawymi składnikami. Z programu widzowie dowiedzą się na przykład, jak przygotować prawdziwe lankijskie curry i wspaniałe roti - naleśniki z korzennym nadzieniem.