Oglądaj jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź
Anthony Bourdain: Bez rezerwacji 4
(Anthony Bourdain: No Reservations 4), serial dokumentalny, USA, 2008, 20 x 45'
Anthony Bourdain, smakosz, podróżnik i poszukiwacz przygód kolejny raz wyrusza w świat, aby poznać smaki i zapachy serwowane przez kuchnie różnych zakątków globu. W swoim programie odwiedza różne miejsca, które zawarł w swoim planie podróży i nie waha się próbować żadnych, nawet najbardziej wymyślnych lokalnych przysmaków.
Swoją podróż rozpoczyna w Kanadzie, w Vancouver, potem na krótki czas wakacji wraca do domu, do Nowego
Jorku, gdzie razem z rodziną brata obchodzi Boże Narodzenie. Kolejnym przystankiem w jego podróży jest Nowy
Orlean, miasto znane ze swojego zamiłowania do dobrego jedzenia, muzyki i życia, okrutnie doświadczone przez
huragan Katrina. Anthony chce sprawdzić, jakie piętno huragan odcisnął na tym pięknym i spektakularnym
mieście. Dalsza droga prowadzi gospodarza programu na Wyspy Brytyjskie, gdzie poznaje tajniki angielskiej i
szkockiej kuchni. Potem trasa wiedzie przez Grecję i Rumunię, które okazują się smakowitym doświadczeniem.
Z Europy Bourdain wraca przez ocean, żeby sprawdzić jak ludzie żyją i oczywiście jedzą na Jamajce i zaraz
potem rusza na Hawaje. A to dopiero połowa podróży... W kolejnych odcinkach odwiedza Laos, Tokio, Urugwaj,
Columbię, Hiszpanie i Egipt i wiele innych miejsc.
Anthony'ego z miejsca na miejsce popycha ciekawość świata, chęć poznania różnych kultur i ludzi, a nade
wszystko chęć poznania sekretów kulinarnych regionów, które odwiedza.
Tony Bourdain (ur. 1956) - absolwent CIA (Culinary Institute of America), przeszedł wszystkie szczeble kariery
kucharskiej, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji "Brasserie Les Halles". Jest
autorem kryminałów oraz książek kulinarnych i "kuchennych", czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni (m.in.
Bone in the Throat, Gone Bamboo, Typhoid Mary, Cook's Tour: In Search of the Perfect Meal, Anthony
Bourdain's Les Halles Cookbook, The Nasty Bits). Książka "Kill Grill. Restauracja od kuchni" została wydana w 23
krajach i stałą się światowym bestsellerem. Jego teksty publikował m.in. "New York Times", "The Times",
"Observer", "Independent". Bourdain, oprócz programu "Anthony Bourdain: bez rezerwacji", znany jest też z
serii "Podróż kucharza" która już gościła na antenie Kuchni.tv.
www.anthonybourdain.net/
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź