Magiczne, smaczne i międzykontynentalne - Święta z Kuchnią+
8 grudnia 2018
Włoskie, australijskie i tradycyjne polskie smaki - Kuchnia+ pokazuje, że można spokojnie przygotowywać się do świąt, odbywając jednocześnie inspirującą podróż śladem bożonarodzeniowych potraw. Po raz pierwszy widzowie będą mogli wyruszyć do Australii z Justine Schofield, jedną z najbardziej rozpoznawalnych postaci tamtejszego świata kulinariów. Nie zabraknie również wyjątkowego spotkania ze znanym i uwielbianym brytyjskim kucharzem, Jamie Oliverem. Na antenie także specjalne odcinki popularnych programów Kuchni+: z widzami spotkają się znakomici zaklinacze podniebień, m. in. zafascynowany kuchnią od najmłodszych lat Tomasz Jakubiak, zakochana w kuchni Marieta Marecka, mistrzyni roślinnego gotowania Marta Dymek oraz zdobywca dwóch gwiazdek Michelin - Tom Kerridge.
Dla spoglądających tęsknym wzrokiem w stronę słońca i cieplejszych rejonów świata, Kuchnia+ przygotowała ekscytujące spotkanie z Justine Schofield, gwiazdą australijskich programów kulinarnych i bestsellerową autorką książek. Prowadząca program „Australijskie święta z Justine” zaprosiła do współpracy nad bożonarodzeniowym menu mistrzów MasterChef Australia – George'a Calombarisa, Matta Prestona i Dianę Chan oraz królową czekolady, Kirsten Tibballs. To idealne towarzystwo do tego, by ten wyjątkowy czas spędzić przy wspaniałej i niecodziennej uczcie. Justine Schofield zaprasza od 16 grudnia o godz. 16.00.
Jeżeli ktoś od ponad 20 lat przygotowuje święta Bożego Narodzenia dla swojej rodziny, śmiało może nazywać siebie ekspertem. Co zrobić, by święta były smaczne, nawet wspanialsze niż zeszłoroczne, a ich przygotowanie przyjemne i bezstresowe? Swoją wiedzą i doświadczeniem podzieli się z widzami Jamie Oliver. Brytyjski kucharz zagości na antenie w świątecznym czasie w dwóch odsłonach. We „Włoskich świętach Jamiego” zabierze widzów do pokrytych śniegiem Północnych Włoch. W przytulnym domku z bali, w towarzystwie swojego najlepszego przyjaciela i mentora Gennaro Contaldo, Jamie przygotuje wyśmienity posiłek na Boże Narodzenie. Aby stworzyć coś wyjątkowego, weźmie to, co najlepsze z tradycyjnej świątecznej kolacji i doda do tego charakterystyczne włoskie pomysły. Dodatkowo w „Jamie Oliver. Świąteczne przepisy” pokaże, jak z powodzeniem połączyć świąteczne klasyki z eksperymentalnymi pomysłami.
Dla tych, którzy wolą pozostać wierni kuchni polskiej i lokalnym przysmakom, przypomnimy znane programy w świątecznej odsłonie: „Jakubiak lokalnie: Święta”oraz „Jakubiak w sezonie: Wigilia”.
W specjalnym grudniowym zestawie nie może zabraknąć także innych okolicznościowych programów znanych już wielbicielom Kuchni+. Kuchenne porady przydadzą się wszystkim, a zwłaszcza tym, którzy przygodę z gotowaniem dopiero zaczynają, a już przyszło im przygotować świąteczną ucztę, która do najłatwiejszych nie należy. Marieta Marecka z okazji świąt udzieli praktycznych wskazówek w programie „ABC Gotowania” w specjalnych odcinkach sezonu 3. (odc. 16) oraz 5. (odc. 16). Marta Dymek w swoim programie „Zielona rewolucja Marty Dymek 3” (odc.10) oraz „Zielona rewolucja Marty Dymek 5” (odc.12.) pokaże z kolei, jak przygotować wegańskie potrawy idealne na wigilię. Na antenie również świąteczna odsłona programu „Tom Kerridge - dania prosto z pubu” (odc.7), a także specjalny odcinek świetnie znanej widzom serii „Z.U.P.A.” (odc. 4).