Kuchnia+ wręczyła certyfikaty „Kuchnia+ poleca”
26 listopada 2015
W środę, 25 listopada w Warszawie podczas oficjalnej uroczystości, Kuchnia+ wręczyła 13 certyfikatów „Kuchnia+ poleca”. W obecności dziennikarzy, szefów kuchni i restauratorów stacja wyróżniła najbardziej godne polecenia lokale. Była to druga edycja akcji, a w prestiżowym gronie uhonorowanych znalazły się lokale z całej Polski, w tym z Krakowa, Gdańska, Olsztyna i Gostynia.
W wyniku trwającego pół roku procesu Kuchnia+ wyłoniła listę 13 restauracji, które zdobyły najwyższą liczbę punktów. Znalazły się na niej również dwa lokale docenione certyfikatami w poprzedniej edycji. W drugiej, trwającej od czerwca 2015 roku, zgłoszono blisko 2300 miejsc, na które oddano ok. 17500 głosów. We wrześniu do kolejnego etapu awansowało 46 restauracji, które sprawdzili tajemniczy klienci, wypełniając przy tym ankietę, opracowaną przez dział badań nc+. To liczba głosów, ankieta oraz formularz zdecydowały o ostatecznej punktacji i miejscu w rankingu.
> W prestiżowym gronie znalazły się:
• Brick w Tarnowskich Górach
• Cudne Manowce w Olsztynie
• Mlekiem i Miodem w Kiełczowie
• Restauracja Amarylis w Krakowie
• Restauracja Hotelu Spa Laskowo w Jankowicach
• Restauracja Krawatka w Gostyniu
• Spiżarnia Olsztyńska w Olsztynie
• Stare i nowe w Katowicach
• Staromiejska 13 w Katowicach
• Szafarnia 10 w Gdańsku
• Topollino w Częstochowie
• Magiel Kulinarny w Sosnowcu (po raz drugi)
• Mańana Bistro & Wine Bar w Chorzowie (po raz drugi)
Certyfikaty „Kuchnia+ poleca” przedstawicielom wyróżnionych lokali wręczyła Marta Szwakopf, dyrektor kanału Kuchnia+. - "Kuchnia+ poleca” nabiera rozpędu. W tej edycji zgłosiło się 50% więcej restauracji i oddano o 20% więcej głosów. Miło wiedzieć, że nasi widzowie oraz internauci coraz częściej chcą dzielić się informacjami o restauracjach, które warto odwiedzić. Szczególnie ważne jest, że w tej edycji zostały docenione nie tylko nowe lokale, ale także te, które uhonorowaliśmy po raz drugi. Wskazuje to na prestiż, który stoi za naszym certyfikatem – mówi Marta Szwakopf.
Podczas ceremonii, oprócz dziennikarzy, szefów kuchni, gwiazd i przedstawicieli Kuchni+, obecni byli także reprezentanci poszczególnych lokali.
- Obsługa, wystrój i przede wszystkim jedzenie świadczą o tym, czy goście restauracji będą do niej wracać. Każdego dnia staramy się, aby każdy z tych elementów był dopracowany w najwyższym stopniu. Potwierdza to certyfikat „Kuchnia+ poleca”, który otrzymaliśmy. Jest dla nas niezwykle cenny, bo umieszcza nas w gronie najbardziej godnych polecenia restauracji w całym kraju, a wiemy, że na tej liście nie ma przypadkowych lokali – mówi Adrian Gabryszak, szef kuchni olsztyńskiej restauracji Spiżarnia Warmińska.
- To zawsze interesujące, jak z zewnątrz ludzie postrzegają naszą restaurację. Certyfikat „Kuchnia+ poleca” jest pod tym względem bardzo ważny, bo jest wyrazem nie tylko opinii naszych gości, ale także ekspertów, którzy swoim fachowym okiem nas ocenili. Tym bardziej cieszy nas, że po raz drugi znajdujemy się w tym prestiżowym gronie – mówi Wojciech Ptak, właściciel sosnowieckiej restauracji Magiel Kulinarny.
Nagrodzone lokale mają prawo posługiwać się certyfikatem przez 365 dni od momentu przyznania. Jednocześnie, w ramach akcji, Kuchnia+ zrealizuje reportaże w każdym wyróżnionym miejscu. Materiał będzie można obejrzeć od lutego na antenie stacji w programie informacyjnym „cook news”. Docenione restauracje będą miały także specjalne miejsce na stronie internetowej akcji „Kuchnia+ poleca”, a także na facebookowym profilu kanału.