Koreańskie smaki w Kuchni+
29 października 2015
Doenjang, bibimbap, kimchi i bulgogi. To nie są nazwy miejscowości w Korei Południowej. To mało znane w Polsce potrawy tamtejszej kuchni, pełne unikalnych smaków i interesujących aromatów. Widzom Kuchni+, autorskiego kanału tematycznego nc+, przybliży je brytyjska dziennikarka kulinarna Gizzi Erskine. 18 listopada o 18:00 na antenie stacji wystartuje seria „Gizzi Erskine odkrywa koreańską kuchnię”.
Dania z Półwyspu Koreańskiego zyskują na popularności i coraz częściej goszczą w jadłospisach świata zachodniego. Kuchnia ta ma walory nie tylko smakowe, ale też zdrowotne, a jej dużym atutem jest również prostota.
Kuchnia+ zabiera widzów w podróż po Korei Południowej wraz z Gizzi Erskine. W każdym odcinku prowadząca odwiedza wybrany zakątek Kraju Spokojnego Poranka i prezentuje potrawy z nim związane. W ten sposób można poznać m.in. takie specjały jak bibimbap, czyli ryż z warzywami, wołowiną i jajkiem, z dodatkiem pasty z papryczek chili. Gizzi pokaże także kimchi, potrawę z kiszonych warzyw oraz sposób przygotowania fermentowanych papryczek. Odkryje, co się pije w Korei i wyjaśni, na czym polega sukces lokalnej wołowiny stosowanej m.in. w bulgogi.
Gizzi Erskine to urodzona w Szkocji szefowa kuchni i dziennikarka kulinarna, pisząca dla prestiżowej brytyjskiej gazety „The Independent”. Skończyła Leiths School of Food and Wine. W Wielkiej Brytanii jest kojarzona z kilku programów telewizyjnych, w tym ze znanego widzom Kuchni+ „Gotuj i chudnij”. Jest autorką książek kucharskich.
„GIZZI ERSKINE ODKRYWA KOREAŃSKĄ KUCHNIĘ”
PREMIERA: SOBOTY, OD 14 LISTOPADA, O 18:00