Jakubiak na piątkę w Kuchni+
24 marca 2015
Jakubiak na piątkę w Kuchni+
Tomek Jakubiak, najbardziej popularny kucharz Kuchni+, powraca w piątym sezonie flagowego programu stacji - „Jakubiak lokalnie”. Od 2 kwietnia, w każdy czwartek o 21:00, widzowie będą podróżować po Polsce, by wraz z prowadzącym odkrywać lokalne smaki i aromaty.
„Jakubiak lokalnie” to najchętniej oglądany program Kuchni+. Na liście 20 programów z największą widowni w historii stacji dwie pierwsze pozycje zajmuje właśnie seria prowadzona przez popularnego szefa kuchni (odpowiednio: ponad 103 tysiące i ponad 95 tysięcy widzów).
W nowej serii programu widzowie wraz z prowadzącym udadzą się w podróż w poszukiwaniu smaków - tych mocno zakorzenionych w polskiej kulturze kulinarnej, lecz nieco zapomnianych oraz niedocenionych. Tomek Jakubiak na nowo odkryje i zainspiruje się smakołykami z różnych miejsc w Polsce, a zebrane inspiracje będą dla niego doskonałym preludium kulinarnych kreacji. W piątym sezonie widzowie dowiedzą się m.in.: co to jest pierekaczewnik, w jaki sposób można przygotować kaczkę, jak wykorzystać nowalijki, do czego dodać biały ser i jak ciekawym mięsem jest koźlina.
5. sezon programu zbiega się w czasie z premierą pierwszej autorskiej książki Tomasza Jakubiaka. 22 kwietnia do sprzedaży trafi „Jakubiak lokalnie”, a w nim pasjonaci kulinariów znajdą przepisy m.in. na dania z ryb, mięs, ale też na dania wegetariańskie i desery. Wielka przyjemność i satysfakcja czeka zarówno tych czytelników, którzy doskonale znają programy szefa kuchni, jak i tych, którym po prostu zależy na zdrowym jedzeniu, przygotowywanym z najlepszych składników. Wszyscy mogą się spodziewać uczty dla oka – blisko trzysta stron wypełnionych niezwykle apetycznymi, pięknymi fotografiami. A jako bonus – felietony i zdjęcia z podróży kulinarnych autora.
Tradycyjnie, przepisy do wszystkich potraw prezentowanych w programie można znaleźć na stronie www.kuchniaplus.pl. Natomiast każdego, kto chce skosztować przygotowywanych na antenie dań Tomasz Jakubiak zaprasza do swojej warszawskiej restauracji „Gar Jakubiaka”.