Podsumowanie 6. Kuchnia+ Food Film Fest
2 grudnia 2014
4 zagranicznych gości specjalnych, po raz pierwszy 5 miast, 13 filmów kulinarnych i 18 wydarzeń towarzyszących – oto, co składało się na tegoroczny Kuchnia+ Food Film Fest. To jedyny taki przegląd filmowy w Polsce, skierowany do pasjonatów kulinariów, organizowany przez Kuchnię+, autorski kanał platformy nc+.
6. Kuchnia+ Food Film Fest oprócz wielu polskich ekspertów odwiedziło 4 zagranicznych filmowców i specjalistów kulinarnych, a wśród nich m.in. Alessandro Porcelli, twórca słynnego międzynarodowego projektu „Cook It Raw” i Ian Cheney, reżyser dokumentu „Na tropach generała Tso”. Na zaproszenie Kuchni+ do Warszawy przyjechał także Pere Soles, reżyser filmu o cenionych restauratorach, braciach Roca. Gościem honorowym była również Erin Barnett, współtwórczyni filmu „Food Chains. Rolnik czy niewolnik?”.
Tegoroczny przegląd zagościł w po raz pierwszy w aż 5 miastach, w tym premierowo w Krakowie. Program składał się z 13 filmów podzielonych na 8 bloków. Pokazy filmowe uzupełnione były wydarzeniami specjalnymi, których w sumie było 18. Uczestnicy mogli wziąć udział w warsztatach kulinarnych dla dzieci oraz dorosłych, uroczystej Kolacji Filmowej, czyli uczcie inspirowanej filmem „Na tropach generała Tso” i Filmowym Śniadaniu, podczas którego można było skosztować różnorodnych lokalnych produktów.
W ramach 6. Kuchnia+ Food Film Fest wzięło udział ponad 5600 osób, w tym w pokazach filmowych 4600, a w wydarzeniach towarzyszących uczestniczyło 1000 osób.
Dla tych, którym nie udało się wziąć udziału w przeglądzie, Kuchnia+ przygotowała specjalny cykl na swojej antenie, w którym co miesiąc będzie można obejrzeć filmy pokazywane na tegorocznym przeglądzie. 6 grudnia o 09:05 widzowie zobaczą „Na tropach generała Tso”, który opowiada o popularnej w Stanach chińskiej potrawie, a nieznanej w Państwie Środka. Z kolei 5 stycznia o 22:00 stacja zaprezentuje „Kobiety i szampan”, dokument o roli kobiet na rynku tytułowego trunku.