Trzeci sezon „Przez dziurkę od sera” w czerwcu w kuchni+
9 maja 2014
1 czerwca o 17:15 kuchnia+ premierowo wyemituje pierwszy odcinek trzeciego sezonu programu „Przez dziurkę od sera”. Jest to już czwarta tegoroczna produkcja własna stacji. W marcu na antenie kanału pojawiły się kontynuacje serii „Jakubiak lokalnie”, „ABC GOTOWANIA” i „cook news”.
Program prowadzony przez Giena Mientkiewicza jest popularną wśród widzów produkcją własną stacji. W lipcu 2013 roku jeden z odcinków zgromadził blisko ponad 78 tysięcy odbiorców. Ten wynik dał serii miejsce w TOP 10 programów o największej oglądalności w 2013 roku.
Celem programu jest przybliżenie widzom tematu polskich serów. Prowadzący rozmawia z gospodarzami o cechach charakterystycznych danego sera, jego właściwościach, a także o kulturze jego jedzenia. Dodatkowo radzi, jak znaleźć smaczny ser, ocenić jego zapach, a także w jaki sposób przechowywać go w domu. Zwieńczeniem każdego odcinka jest przygotowanie przez Giena dwóch wybornych dań z wykorzystaniem sera, będącego głównym tematem odcinka.
Po raz pierwszy w produkcji kuchni+ pojawią się również pytania od fanów serii, które można zadawać prowadzącemu na Facebooku stacji na stronie www.facebook.com/kuchniaplus. Spośród wszystkich pytań redakcja wybierze kilka, na które w programie odpowie Gieno Mientkiewicz.
W trzecim sezonie gospodarz odwiedzi m.in. mleczarnię Lazur, gdzie produkowany jest najbardziej znany polski ser pleśniowy, Kozią Farmę w Drużbinie, na której pokaże ser kozi biały, Praslity na Mazurach z lokalnym krowim serem długo dojrzewającym oraz Kampinos, gdzie zaprezentuje kozi twardy ser.
- Cenimy sery włoskie, uwielbiamy francuskie. A okazuje się, że wcale nie trzeba jechać na inną część kontynentu, żeby skosztować wyśmienitych serów. W Polsce jest bardzo dużo miejsc, w których można kupić wysokiej jakości produkty. W programie, specjalnie dla widzów, pokazujemy najlepsze z nich. Dodatkowo, jak w poprzednich odsłonach, na końcu każdego odcinka przygotuję dwie potrawy związane z omawianym serem. Wśród nich będą m.in. koźlęce kotleciki zapieczone pod serem, koktajl owocowo-serowy z Lazurem, galuszki z kozim twarogiem oraz sałatka z fasolą, śledziem i serem zamszowy mazur – mówi Gieno Mientkiewicz, gospodarz programu „Przez dziurkę od sera”.
Gieno Mientkiewicz od lat interesuje się serami. Jest autorem terminu "polskie sery zagrodowe". To rzecznik i promotor lokalnych serowarów. Konsekwentnie bada, wyszukuje i nakłania lokalnych producentów serów do szerszej promocji własnych wyrobów. W tym, co robi widać autentyczną pasję.