kuchnia+ w kwietniu sprawdza, co siedzi „W głowie szefa kuchni”
13 marca 2014
We wtorek, 1 kwietnia na antenie kuchni+ wystartuje nowa seria podróżniczo-kulinarna „W głowie szefa kuchni”. Narratorem programu, prowadzonego przez cenionego kucharza i restauratora Davida Changa, jest Anthony Bourdain.
Od początku kwietnia, w każdy wtorek i czwartek o 18:30 kuchnia+ wyemituje premierowe odcinki serii. Światowej sławy szef kuchni David Chang wyrusza w podróż w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych. W tym celu stara się znaleźć połączenie pomiędzy jedzeniem a naturą, nauką, muzyką, sztuką, sportem czy historią. Każdy z tych elementów ma nadać przygotowywanym przez niego potrawom unikalną wartość. Program prezentuje nieszablonowe podejście do kwestii gotowania na ekranie. Łamie bariery pomiędzy prowadzącym a odbiorcą, zwiększa intensywność i dynamikę ukazywanych historii. Wszystko uzupełniają apetyczne i kuszące ujęcia potraw oraz wyrazista narracja prowadzona przez Anthony’ego Bourdaina.
W każdym odcinku, prowadzący opowiada o innym temacie. Widzowie będą mogli poznać inspirujące pomysły na wieprzowinę, dowiedzieć się, że Japonia to nie tylko sushi, poznać sposób przygotowania ramenu i metody wykorzystania w kuchni gnijących bananów, a także odkryć sekret ciasta Arnolda Palmera. Aby ukazać to bogactwo, David Chang odwiedza m.in. Montreal, Kopenhagę, Tokio, Katalonię i Nowy Jork. Podróżując spotyka się z największymi gwiazdami współczesnych kulinariów, w tym Ferranem Adrią, Renee Redzepim, Juanem Marią Arzakiem czy Seanem Brockiem.
David Chang jest znanym amerykańskim szefem kuchni i restauratorem koreańskiego pochodzenia. Jest właścicielem grupy restauracji Momofuku. Nowojorska Momofoku Ko zdobyła dwie gwiazdki Michelina. Widzowie kuchni+ znają go z gościnnych występów m.in. w programie „Top Chef: All Stars”. Został uznany przez magazyn „Time” za jednego ze stu najbardziej wpływowych ludzi świata. Ukończył Francuski Instytut Kulinarny.