Wiosenne menu kuchni+
17 lutego 2014
Tomasz Jakubiak, Marieta Marecka, Jamie Oliver, popularni Kudłacze i książę Karol – oto główni bohaterowie wiosennej ramówki kuchni+. Na antenę w nowych odsłonach wracają cenione przez widzów produkcje własne stacji oraz sławy światowych kulinariów.
Wiosna w kuchni+ to przede wszystkim premierowe sezony znanych widzom stacji autorskich formatów. Od 8 marca na antenie będzie można zobaczyć produkcję „Jakubiak lokalnie 3”. W najnowszej odsłonie swojego programu szef kuchni Tomasz Jakubiak ponownie wyrusza w podróż w poszukiwaniu lokalnych smaków i aromatów. Odkrywa m.in. polskie sery pleśniowe, słynne miody pitne i kuchnię mniejszości narodowych. Dzień później, 9 marca, w drugim sezonie „ABC GOTOWANIA” powróci Marieta Marecka. Znana blogerka w każdym odcinku skupia się na jednym temacie np. kaszy, wołowinie czy ziołach. Pokazuje początkującym miłośnikom gotowania, jak łatwo i przystępnie można przygotować interesujące potrawy. Nie zabraknie też bieżących informacji ze świata gastronomii i kulinariów. Informacyjny magazyn „cook news” będzie można oglądać już od 2 marca.
kuchnia+ to również światowej sławy szefowie kuchni. Drugiego dnia wiosny, 22 marca wystartuje seria „Jamie & Jimmy’s Food Fight Club”. Słynny Jamie Oliver i jego kolega z dzieciństwa Jimmy Doherty wybiorą się w podróż po Starym Kontynencie, by porównać najlepsze europejskie produkty kulinarne z ich brytyjskimi odpowiednikami. Obu panom spór pomagają rozstrzygnąć takie osoby jak aktorka Gwyneth Paltrow czy satyryk Alan Carr. O początku marca w kuchni+ zagoszczą po raz kolejny słynni Kudłacze. Si King i Dave Myers to powszechnie znani miłośnicy dobrego jedzenia. Pasja doprowadziła ich do niemałej nadwagi. W serii „Dieta Kudłaczy” obaj zrozumieli, że muszą się odchudzić.
Bohaterem marca w kuchni+ będzie również książę Karol. W dokumencie „Farmer i jego Książę” widzowie poznają nieznaną stronę brytyjskiego następcy tronu. Film opowiada o wkładzie księcia Karola w rozwój ekologicznego rolnictwa. Reżyserem obrazu jest Bertram Verhaag, laureat festiwali m.in. w Berlinie, Amsterdamie i Palm Springs oraz zdobywca Specjalnego Wyróżnienia Amerykańskiej Akademii Filmowej. Dokument był prezentowany podczas przeglądu 5. kuchnia+ food film fest.
Wśród pozostałych wiosennych premier widzowie znajdą również czwarty sezon bijącego rekordy popularności na całym świecie programu „Top Chef: mistrzowie” (od 18 marca). Do rywalizacji o tytuł mistrza staną wybitni szefowie kuchni ze Stanów Zjednoczonych. Inne spojrzenie na produkcję mięsa i wędlin przedstawi seria „Faceci od mięsa” (od 11 marca) o rodzinnej masarni z New Jersey. Natomiast kulinarne atrakcje północnej Afryki i Bliskiego Wschodu w „Ucztach znad Morza Śródziemnego” (od 4 marca) ukaże Yotam Ottolenghi. Nie zabraknie także nowych historii z farmy River Cottage. W „Wiośnie w River Cottage” (od 15 marca) Hugh Fearnley-Whittingstall udaje się do Bristolu, gdzie stara się przekonać 5 rodzin, by te w środku miejskiej dżungli przekształciły jeden akr swojej ziemi w ogródek.