„Jakubiak lokalnie” po raz trzeci w kuchni+
12 lutego 2014
W sobotę, 8 marca o 17:00 kuchnia+ pokaże premierowy odcinek najnowszej odsłony serii „Jakubiak lokalnie”. Będzie to już trzeci sezon najchętniej oglądanego przez widzów stacji programu.
„Jakubiak lokalnie 3” to autorska produkcja kuchni+ prowadzona przez Tomasza Jakubiaka. Program podąża za światowymi trendami sztuki kulinarnej. Poszukiwanie lokalnych składników i potraw, które od lat produkuje się i przyrządza w zależności od sezonu, jest obecnie popularne wśród najwybitniejszych szefów kuchni.
W nowej serii Tomek Jakubiak na nowo odkryje i zainspiruje się smakołykami z różnych miejsc w Polsce, a następnie wykorzysta je w swoich kulinarnych kreacjach. Sprawdzi jak powstają polskie sery pleśniowe i tradycyjne jogurty oraz jakie zioła można znaleźć w naszym kraju. Dowie się także, co w Polsce jadają przedstawiciele mniejszości narodowych i na czym polega tajemnica smaku słynnego na całym świecie miodu pitnego.
- Polska kuchnia to nie tylko schabowy, kiszone ogórki i ziemniaki. Mamy duże tradycje w zakresie produkcji np. wędlin, serów i miodów pitnych. Nasz program jest oknem na świat lokalnych kulinariów. Pokazujemy widzom produkty, o których istnieniu do tej pory niewiele wiedzieli. Co więcej, w każdym odcinku są one inspiracją do przygotowania trzech unikalnych potraw – mówi Tomasz Jakubiak, gospodarz programu „Jakubiak lokalnie”.
„Jakubiak lokalnie” to najchętniej oglądany program w kuchni+. Jeden z odcinków drugiego sezonu, emitowany 18 września, pobił rekord oglądalności stacji i zajmuje pierwsze miejsce w rankingu wszech czasów kanału.
Prowadzący znany jest widzom nie tylko z serii „Jakubiak lokalnie”, ale też „Jakubiak w sezonie”. Z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne.