Książę Karol w kuchni+
5 lutego 2014
W poniedziałek, 3 marca o 22:00 kuchnia+ pokaże premierę dokumentu „Farmer i jego Książę” w reżyserii docenionego na całym świecie Bertrama Verhaaga. Film będzie pokazywany w ramach cyklu „kuchnia+ food film fest”.
„Farmer i jego Książę” to jeden z tytułów prezentowanych podczas 5. edycji kuchnia+ food film fest w 2013 r. Na specjalne zaproszenie stacji przyjechał wtedy do Polski Bertram Verhaag, niemiecki reżyser urodzony w Sosnowcu. Verhaag jest m.in. zdobywcą Specjalnego Wyróżnienia Amerykańskiej Akademii Filmowej za film „Blue Eyed” i laureatem wielu festiwali, w tym w Berlinie, Amsterdamie i Palm Springs.
Dokument opowiada o współpracy rolniczej farmera Davida Wilsona z księciem Karolem. 30 lat temu w głowach następcy brytyjskiego tronu i jego osobistego ogrodnika zrodziła się wizja, która zakładała promocję rolnictwa ekologicznego, jako drogi do rozwiązania problemu głodu na świecie. Drugim celem, który postawili sobie obaj panowie, było zadbanie o odbudowę środowiska naturalnego poprzez odpowiednie formy upraw. Wyszli z założenia, że aby przekonać brytyjskich rolników do metod opartych na bioróżnorodności i unikaniu środków chemicznych, trzeba dostarczyć im gotowy przykład i sprawdzone rozwiązania. W tym celu w Duchy Home Farm stworzyli modelową farmę, do której zjeżdżają ludzie z całego kraju, by na własne oczy zobaczyć dzieło księcia Karola.
Przez 5 lat reżyser dokumentu Bertram Verhaag śledził z kamerą poczynania księcia Karola i Davida Wilsona. Towarzyszył im podczas każdej pory roku, przyglądając się ich metodom upraw. Dzięki filmowi poznajemy głównych bohaterów, jako prawdziwych wizjonerów, którzy o zrównoważonym rozwoju zaczęli mówić na długo przed tym niż pojawił się on na ustach całego świata.
- Organizowany przez nas przegląd kuchnia+ food film fest to nie tylko wielcy szefowie kuchni, czy znakomite restauracje i wykwintne potrawy. Dostrzegamy także potrzebę ukazania społecznego aspektu jedzenia. Z tego powodu zdecydowaliśmy się zaprezentować uczestnikom festiwalu, a teraz widzom kuchni+, wkład księcia Karola w rozwój ekologicznego rolnictwa – mówi Joanna Albin, brand manager kanałów lifestyle’owych platformy nc+.
W ramach cyklu „kuchnia+ food film fest” na antenie stacji co miesiąc prezentowane są premiery filmów pokazywanych na tytułowym przeglądzie. Widzowie mogli już zobaczyć „Czerwoną obsesję” o wpływie chińskiego rynku na ceny i jakość wina z Bordeaux, a także „elBulli – kulinarny interface”, dokument o współpracy słynnego szefa kuchni Ferrana Adrii z grupą artystów przy projektowaniu unikalnej zastawy stołowej i „Somm” - o kulisach prestiżowego egzaminu dla sommelierów.