Tajemnice świata sommelierów. „Somm” w lutym w kuchni+
20 stycznia 2014
W lutym kuchnia+, jeden z autorskich kanałów platformy nc+, zaprezentuje premierowo dokument „Somm”. Będzie to już trzeci film z cyklu kuchnia+ food film fest. Wcześniej widzowie mogli obejrzeć „Czerwoną obsesję” - film otwarcia ubiegłorocznego przeglądu filmów kulinarnych oraz światową premierę telewizyjną „elBulli – kulinarny interface”.
W poniedziałek, 3 lutego o 22:00 widzowie kuchni+ zobaczą premierę amerykańskiego dokumentu „Somm”. Opowiada on historię czterech przyjaciół, którzy przygotowują się do jednego z najbardziej prestiżowych na świecie egzaminów dla sommelierów. Od 1969 roku jego najwyższy stopień przeszło pomyślnie jedynie około 200 osób. Żeby stanąć przed Radą Mistrzów Sommelierów (ang. Court of Master Sommeliers) pretendenci do tytułu muszą przyswoić wiedzę o historii, tradycji, pochodzeniu, sposobie podawania i, co najważniejsze, smaku wina.
Co roku duże grono kandydatów na mistrzów poświęca niemal każdą chwilę na przygotowania. Nierzadko cierpi na tym ich życie prywatne i zawodowe. Sam proces egzaminu zachowywany jest w tajemnicy, podobnie jak obrady gremium nadającego tytuł mistrzowski. Nikt wcześniej nie miał okazji nakręcić tego, co się dzieje podczas testu. Pierwszą osobą, która tego dokonała był Jason Wise, reżyser „Somma”.
- Cykl kuchnia+ food film fest to nic innego, jak telewizyjne odzwierciedlenie naszego autorskiego przeglądu filmów o jedzeniu, gotowaniu i sztuce kulinarnej. W ten sposób dostarczamy widzom kuchni+ najbardziej smakowite i świeże produkcje, niemal wprost z sal kinowych – mówi Joanna Albin, brand manager kanałów lifestyle’owych platformy nc+.
W ramach cyklu, na antenie kuchni+ co miesiąc prezentowane są premiery filmów pokazywanych na tytułowym przeglądzie. Widzowie mogli już zobaczyć „Czerwoną obsesję” o wpływie chińskiego rynku na ceny i jakość wina z Bordeaux, a także „elBulli – kulinarny interface”, dokument o współpracy słynnego szefa kuchni Ferrana Adrii z grupą artystów przy projektowaniu unikalnej zastawy stołowej.