Anthony Bourdain wyrusza w świat
5 czerwca 2013
25 czerwca 2013 na antenie kuchni+ startuje najnowsza seria „Anthony Bourdain: bez rezerwacji 8”. Globtroter-smakosz zwiedza m.in. Australię, Japonię, Izrael, Chiny i Portugalię. Ekscentryczny podróżnik odkrywa tajemnice kuchni postkolonialnego Mozambiku, próbuje dań charakterystycznych dla chorwackiego wybrzeża czy potraw spożywanych wyłącznie w czasie katalońskiego Bożego Narodzenia.
kuchnia+ po raz kolejny zaprasza do śledzenia kulinarnych przygód Anthony’ego Bourdaina - odkrywcy smaków z czterech stron świata. Hołdując zasadzie, że potrawy przygotowywane w sterylnych warunkach są po prostu niesmaczne, a jedzenie, jak życie, musi zawierać w sobie element ryzyka, spragniony emocji i niespodziewanych wydarzeń, już po raz ósmy wyrusza w świat.
W szesnastoodcinkowej serii, pokazywanej przez stację premierowo w Polsce, popularny Tony bez wahania próbuje lokalnych przysmaków i specjałów przygotowywanych w przydrożnych budkach, oddając się w ręce miejscowych przewodników. Sam, jako turysta, i to jeszcze w towarzystwie operatora, nie miałby szans dotrzeć do miejsc, do których prowadzą go informatorzy. Dzięki nim dowiaduje się dużo o kulturze kraju, ludziach i ich zwyczajach kulinarnych, które czasami, zwłaszcza dla kogoś z tzw. zachodniego kręgu kulturowego, mogą być szokujące. Rarytasy, których spróbuje, będą nierzadko poważnym wyzwaniem dla podniebienia i żołądka. W ósmej serii Bourdain odwiedza m.in. Lizbonę, Kansas City, chińskie Xian i Sydney. Prowadzący poszuka nowych smaków i przygód także w Chorwacji czy Mozambiku, a w Japonii będzie uczestnikiem wyjątkowego wydarzenia kulinarnego – Cook It Raw.
kuchnia+ śledzi poczynania globtrotera już od 2008 roku, a programy z jego udziałem to jedne z najchętniej oglądanych pozycji przez widzów stacji. W tym roku już ponad 2 mln osób widziało przynajmniej jeden odcinek z serii „Anthony Bourdain: bez rezerwacji”. W czterech seriach „Anthony’ego Bourdaina: bez rezerwacji” oraz w programie „Podróż kucharza” miłośnicy gotowania mogli zobaczyć, czego skosztował m.in. w Samarkandzie, w Czarnobylu czy na Saharze.
Anthony Bourdain (ur. 1956) – absolwent CIA (Culinary Institute of America), przeszedł wszystkie szczeble kariery kucharskiej, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji „Brasserie Les Halles”. Jest autorem kryminałów oraz książek kulinarnych i „kuchennych”, czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni (m.in. Bone in the Throat, Gone Bamboo, Typhoid Mary, Cook’s Tour: In Search of the Perfect Meal, Anthony Bourdain’s Les Halles Cookbook, The Nasty Bits). Książka „Kill Grill. Restauracja od kuchni” została wydana w 23 krajach i stała się światowym bestsellerem. Jego teksty publikował m.in. „New York Times”, „The Times”, „Observer”, „Independent”. Bourdain, oprócz programu „Anthony Bourdain: bez rezerwacji”, znany jest też z serii „Podróż kucharza”, która już gościła na antenie kuchni+.