kuchnia+ na VI Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku
2 sierpnia 2012
Tomek Jakubiak, Grzegorz Łapanowski, Maryla Musidłowska – gwiazdy programów kuchni+ spotkają się z publicznością podczas „VI Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku”, nad którym stacja objęła patronat medialny. Relację z imprezy widzowie obejrzą w programie „Kogel-mogel”.
Podczas odbywającego się w Poznaniu, w dniach 9-12 sierpnia wydarzenia, które przyciąga z roku na rok coraz większe grono amatorów i profesjonalistów branży kulinarnej, kuchnia+ zaprasza na warsztaty kulinarne prowadzących programy stacji. Najciekawsze momenty festiwalu zostaną zarejestrowane przez kamery kuchni+ i pokazane na antenie stacji w programie „Kogel-mogel” już 17 sierpnia.
W piątek 10 i w sobotę 11 sierpnia odbędą się letnie warsztaty kulinarne „Jakubiak na grillu”. Uczestnicy pod okiem Tomasza Jakubiaka dowiedzą się jak dobrać najlepsze mięsa, ryby i warzywa do grillowania oraz jak je przygotować, jakie wybrać sałatki, dipy i sosy. Uczestnicy wspólnie z gwiazdą serii „Jakubiak w sezonie” przyrządzą m.in.: stek wołowy i nietypowe ciasto z grilla.
Spotkanie pod hasłem „Dary lasu” poprowadzi w czwartek 9 sierpnia Dominik Stachowiak, laureat pierwszej edycji „Warsztatów smaku kuchni+”. Przygotuje m.in. pieczoną sarninę z opiekanymi jabłkami, bażanta z confit z modrej kapusty, a na deser, owoce leśne z posypką migdałową.
Podczas „Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku” będzie można nie tylko podglądać gwiazdy telewizji kulinarnej, ale i skosztować wykonanych przez nie potraw. Na jednym ze stoisk w piątek 10 sierpnia będzie gotował Grzegorz Łapanowski, prowadzący „Ł’apetyt” w kuchni+. Orędownik prostoty w kuchni zaproponuje potrawy z użyciem świeżych ziół. W sobotę 11 sierpnia Maryla Musidłowska, autorka programu „Mammaryla” przygotuje oryginalne i pyszne zaprawy owocowe.
Nie zabraknie też atrakcji dla najmłodszych – w weekend 11-12 sierpnia Katia Roman Trzaska, prowadząca program „Little Chef” w kuchni+, poprowadzi edukacyjne, kulinarne zabawy dla dzieci w wieku 4-8 lat. Podczas warsztatów dzieci dowiedzą się m.in. ile smaków może mieć pomidor, skąd bierze się olej i co to znaczy produkt lokalny.