Kuchnia+ na Festiwalu Dobrego Smaku
24 maja 2012
Film „Jiro śni o sushi”, który swoją premierę miał na zeszłorocznym kuchnia+ food film fest, zostanie zaprezentowany na „Festiwalu Dobrego Smaku”. kuchnia+ z kamerą programu „Kogel-mogel” odwiedzi festiwal, nad którym objęła patronat medialny. Impreza odbędzie się 24-27 maja w Łodzi i będzie poświęcona sztuce gotowania.
Najciekawsze momenty festiwalu zostaną zarejestrowane przez kamery kuchni+ i pokazane na antenie stacji w programie „Kogel-mogel” już 31 maja. W tym samym dniu ruszy konkurs internetowy, w którym nagrodą będą bilety na pokazy kinowe „Jiro śni o sushi”.
„Jiro śni o sushi” to film o znakomitym, 85-letnim kucharzu Jiro Ono, który opanował do perfekcji sztukę robienia sushi. Jego restauracja Sukiyabashi to niekwestionowany fenomen w Tokio. Mimo, iż znajduje się w podziemiach biurowca i posiada tylko dziesięć miejsc siedzących, otrzymała prestiżowe 3 gwiazdki Michelin, a Jiro stał się najstarszym trzygwiazdkowym szefem kuchni na świecie. „Jiro śni o sushi” to opowieść o pasji, ambicji, ciężkiej pracy, która gwarantuje sukces w kulinarnym świecie, ale także o skomplikowanych stosunkach między ojcem perfekcjonistą i jego synami.
Festiwal Dobrego Smaku to okazja do odwiedzenia restauracji i kawiarni przy ulicy Piotrkowskiej w Łodzi, gdzie będą serwowane dania konkursowe. W tym roku motywem przewodnim konkursu na danie festiwalowe będzie "Tradycja i sezonowość". Potrawy zgłoszone przez szefów kuchni do konkursu będą oferowane w restauracjach w cenie 10 zł. Po obiedzie będzie można wybrać się do kawiarni na konkursowy, sezonowy deser podany wraz z kawą w cenie 7 zł.