"Warsztaty smaku kuchni+" - Grzegorz Łapanowski pokaże polską kuchnię lekką i zdrową
19 kwietnia 2012
Piątą edycję „Warsztatów smaku kuchni+”, która odbędzie się w Warszawie w dniach 27-29 kwietnia br., poprowadzi Grzegorz Łapanowski, popularny kucharz i propagator zdrowej żywności, gospodarz autorskiej serii kuchni+ „Ł’apetyt”.
Szkolenie będzie poświęcone klasycznej, polskiej kuchni, ale w nowej, zdrowszej odsłonie. Łapanowski pokaże uczestnikom warsztatów jak unowocześnić tradycyjne potrawy. Zarejestrowany w tym czasie dwuodcinkowy program „Warsztaty smaku kuchni+: Ł’apetyt z Grzegorzem Łapanowskim” zostanie wyemitowany 12 i 19 maja 2012 o 15:00. Ponadto, od 26 maja w soboty o 15:00 kuchnia+ wyemituje trzy odcinki serii „Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze” z udziałem zwycięzców szkolenia.
„Warsztaty smaku kuchni+” to projekt łączący naukę gotowania pod okiem polskich gwiazd kulinariów, występ w reality show oraz możliwość zaprezentowania się w specjalnym odcinku programu „Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze”. Uczestniczy zostają wyłonieni w drodze konkursu. Poprzednie edycje programu obejrzało już ponad pół miliona osób.
W piątej edycji „Warsztatów smaku kuchni+” adepci kulinarni przesyłali autorskie przepisy na zdrowe dania z kuchni klasycznej, spośród których jury kuchni+ wybrało 10 najciekawszych potraw. Autorzy wybranych przepisów zostali zaproszeni na warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim, kulinarnym patriotą i miłośnikiem zdrowej kuchni, który podzieli się z nimi wiedzą o ekologicznych produktach i pokaże jak przygotowywać tradycyjne posiłki w wersji „light”.
Uczestnicy profesjonalnego szkolenia będą mogli zaprezentować swoje kulinarne umiejętności przed kamerą kuchni+ i otrzymają od stacji prezenty przydatne w dalszym rozwijaniu gastronomicznych zainteresowań.
Dotychczas odbyły się cztery edycje „Warsztatów smaku kuchni+”. Podczas pierwszych Tomasz Jakubiak uczył przyrządzania potraw z ryb, drugie szkolenie o polskiej kuchni prowadził Adam Chrząstowski, trzecie - poświęcone słodkościom, Bożena Sikoń, a czwarte, dotyczące potraw azjatyckich, Gosia Molska.