kuchnia+ promuje lokalne produkty
24 lutego 2012
kuchnia+, w ramach promowania mody na lokalne jedzenie, objęła patronat medialny nad III Międzynarodowym Konkursem Kulinarnym „Beskidzkie Kociołki". Impreza organizowana w dniach 25 - 26 lutego 2012 ma na celu popularyzację tradycyjnych potraw i produktów z rejonu Beskidów oraz całego masywu Karpat. Już w marcu w programie „Kogel Mogel” stacja wyemituje reportaż z wydarzenia.
- Regionalna kuchnia to temat, który często poruszamy w programach kuchni+. W autorskich produkcjach, takich jak „Jakubiak w sezonie” pokazujemy jak ciekawe i smaczne są potrawy kuchni z różnych zakątków Polski. Chętnie też wspieramy i relacjonujemy na naszej antenie wydarzenia, które promują rodzimą kuchnię - mówi Małgorzata Seck, Dyrektor kuchni+.
Bogaty program „Beskidzkich Kociołków” obejmuje szereg atrakcji, m. in. konkurs główny dla amatorów i profesjonalistów połączony z degustacją, kiermasz sztuki ludowej, warsztaty kulinarne oraz konkursy dla publiczności.
Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Beskidzkie Kociołki" organizowany jest już po raz trzeci. Pierwszy odbył się w Czechach, drugi na Słowacji, a w tym roku gospodarzem jest Polska. Pomysł na imprezę zrodził się z potrzeby ratowania dziedzictwa górali karpackich. Konkurs kulinarny ma przywrócić do łask dawne przepisy kuchni regionalnych poszczególnych narodów, zwłaszcza potrawy jednogarnkowe. Organizatorzy liczą, że do następnych edycji konkursu dołączą także kucharze z Węgier, Bułgarii i Rumuni.