Bożena Sikoń, najsłynniejsza polska cukierniczka w trzeciej edycji "warsztatów smaku kuchni+"
17 lutego 2012
Jak zabłysnąć przed gośćmi wykwintnym deserem? Podczas trzeciej edycji „warsztatów smaku kuchni+”, które odbędą się w dniach 18 - 19 lutego 2012 roku w Warszawie, tajniki przygotowania wyśmienitych słodkości zdradzi Bożena Sikoń, ekspertka cukiernictwa i gospodyni autorskiego programu kuchni+ „Łakocie Bożeny Sikoń”.
- W kuchni+ chcemy dać widzom możliwość realizowania pasji gotowania i inspirować. Wielu naszych widzów chce doskonalić swoje umiejętności i dzielić się nimi z innymi. Stąd zrodził się pomysł „warsztatów smaku kuchni+” - program, który łączy wszystkie te elementy, a najzdolniejszym adeptom sztuki kulinarnej pozwala wystąpić w naszej telewizji – mówi Małgorzata Seck – Dyrektor Zarządzająca kuchni+.
Konkurs dla widzów, nauka gotowania pod okiem polskich gwiazd kulinariów i występ w reality show stacji – to wszystko oferują „warsztaty smaku kuchni+”. W trzeciej edycji programu spośród nadesłanych propozycji popisowych deserów jury kuchni+ wybrało 10 najciekawszych przepisów. Autorzy wybranych deserów wezmą udział w warsztatach z Bożeną Sikoń. Mistrzyni cukiernictwa pokaże, jak wyczarować słodkie arcydzieła. W trakcie profesjonalnego szkolenia, które odbędzie się w dniach 18 - 19 lutego 2012 w Warszawie uczestnicy zaprezentują swoje umiejętności kulinarne przed kamerą kuchni+. Dwuodcinkowy program „warsztaty smaku: łakocie z Bożeną Sikoń” zostanie wyemitowany w sobotę 3 i 10 marca 2012 o godzinie 15:00. Zaś od 17 marca o 15:00 kuchnia+ wyemituje trzy odcinki serii „warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze” z udziałem zwycięzców szkolenia prowadzonego przez Bożenę Sikoń. Wszyscy uczestnicy warsztatów otrzymają od kuchni+ prezenty przydatne w dalszym rozwijaniu gastronomicznych zainteresowań.
Podczas pierwszej edycji Tomasz Jakubiak uczył uczestników przyrządzania potraw z ryb, zaś drugie szkolenie dotyczące specjałów kuchni polskiej prowadził Adam Chrząstowski. W następnych edycjach konkursu w roli prowadzących warsztaty wystąpią kolejni eksperci, pasjonaci i celebryci sztuk kulinarnych: dziennikarka kulinarna, podróżniczka poszukująca smaków świata Gosia Molska i propagator zdrowej żywności Grzegorz Łapanowski.