kuchnia+ o nadwadze i drakońskich dietach: zagrożenia i przestrogi

8 lutego 2012

W lutym kuchnia+ zajmie się tematem walki z otyłością, która w ostatnich latach z problemu nielicznych zmieniła się w chorobę cywilizacyjną. Jak się ustrzec przed otyłością? Jak pozbyć nadmiaru kilogramów nie tracąc zdrowia? Na te i inne pytania odpowiedzą dwa premierowe filmy dokumentalne: „Przestroga grubasa” (15 lutego) oraz składający się z dwóch części „Gruby reportaż o odchudzaniu” (18 i 25 lutego).

W wielu krajach otyłość stała się problemem społecznym. Ludzie z nadwagą umierają 8-10 lat wcześniej niż osoby o szczupłej sylwetce. Każde kolejne 15 kilogramów zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu o około 30 procent. Najbardziej otyłym narodem na świecie są Amerykanie, jednak Europejczycy również plasują się wysoko w tym niechlubnym rankingu. Tusza przestała być kwestią indywidualną. Stała się globalnym problemem, w rozwiązanie którego angażują się nie tylko organizacje prywatne, ale także rządy.

W dokumentach, które kuchnia+ pokaże w lutym przedstawione zostaną z jednej strony zagrożenia płynące z otyłości, z drugiej pułapki wszechobecnej mody na drakońskie diety. Dokument „Przestroga grubasa” to opowieść o zawodowym komiku Steve’ie Dalym, który postanowił stać się żywym dowodem konsekwencji, jakie niesie ze sobą ekstremalna otyłość. „Gruby reportaż o odchudzaniu” przedstawia problem obsesyjnego odchudzania i presji bycia szczupłym kreowanej przez media oraz producentów dietetycznej żywności.

"Przestroga grubasa”
Dodatkowe kilogramy przestały być tematem żartów nawet dla zawodowego komika Steve’a Daly’ego, który osiągnął wagę prawie 200 kg, a otyłość zaczęła poważnie zagrażać jego zdrowiu. Daly postanowił rozpocząć walkę ze sobą, ale także z marketingiem koncernów spożywczych, promującym niezdrowe jedzenie i towary wysokoprzetworzone. Pokazuje, jakie konsekwencje niesie ze sobą miłość do fast foodów i zaniedbywanie własnego ciała.
Premiera: środa, 15 lutego 2012, 22:55
Emisja specjalna: Tłusty Czwartek, 16 lutego 2012, 13:15

„Gruby reportaż o odchudzaniu”
W dwuczęściowym dokumencie aktorka komediowa Victoria Wood odkrywa, co kryje się za czyhającymi na każdym kroku dietami. Zwraca uwagę, że spożywcze produkty dietetyczne są reklamowane tak, jak wszystkie inne towary. Tymczasem dla ich producentów liczy się tylko wzrost sprzedaży oraz zysk i mało kto ostrzega, że obsesyjne odchudzanie oraz używanie chemicznie uzyskiwanych substytutów może poważnie zagrażać organizmowi.
Premiera: część 1, sobota, 18 lutego 2012, 20:30
Premiera: część 2, sobota, 25 lutego 2012, 20:30

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

2024-11-06

Włoskie życie Sophie Grigson i M jak Mięso 8 - listopadowe kulinarne inspiracje w CANAL+ Kuchnia i CANAL+ online

W listopadzie CANAL+ KUCHNIA zaprasza na smakowite premiery, które rozbudzą apetyty na nowe kulinarne doświadczenia. W programie "Włoskie życie Sophie...

Czytaj więcej

2024-11-05

Naszła Cię ochota na koreańskie smaki? Premiera "Nie tylko kimchi" w CANAL+ online i na CANAL+ Kuchnia.

Myślisz, że koreańska kuchnia to głównie kimchi? Czas wyprowadzić cię z błędu. Sungmin Han i Jakub Tepper pokazują, że kulinaria Korei Południowej to...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA