"Jakubiak w sezonie 3" - nowa seria programu Tomasza Jakubiaka w kuchni+
24 stycznia 2012
4 lutego 2012 w kuchni+ startuje trzecia seria produkowanego przez stację programu kulinarnego Tomasza Jakubiaka „Jakubiak w sezonie”. Liczący 6 odcinków program będzie emitowany w soboty o 14:30.
- W każdej serii programu „Jakubiak w sezonie” staram się przekonywać Polaków do rodzimych, sezonowych produktów. Jako miłośnik i propagator spożywania ryb, szczególnie w zimie zachęcam do ich wykorzystania w kuchni. Są doskonałym źródłem białka i tłuszczów nienasyconych – mówi gospodarz programu Tomasz Jakubiak. - Przyrządzania potraw z ryb uczyłem także podczas organizowanych przez stację „warsztatów smaku kuchni+" – dodaje Jakubiak.
W programie „Jakubiak w sezonie” prowadzący zaprasza w podróż po kraju, by pokazać, że Polska obfituje w doskonałe i zdrowe produkty sezonowe: świeże i produkowane na małą skalę. Trzecia seria jest poświęcona potrawom, które można przyrządzić produktów dostępnych w Polsce zimą. W każdym odcinku gospodarz przygotowuje trzy dania ze składników, będących tematem przewodnim epizodu. W programie widzowie znajdą wiele praktycznych porad kulinarnych, jak w zimowym menu wykorzystać mięsa i ryby, a także różnego rodzaju kasze, fasole, grzyby oraz orzechy. W tym celu Jakubiak popłynie kutrem na połów z bałtyckimi rybakami, weźmie udział w polowaniu na dziki i jelenie, odwiedzi rzeźnię, w której sezonuje się wołowinę i sprawdzi, jakie rasy krów hoduje się w Polsce. Spróbuje też sił w zimowym wędkarstwie i sprawdzi, jak rosną boczniaki i pieczarki. Jakubiak odkryje tajemnice lokalnych smaków, które będą inspiracją do stworzenia wyśmienitych dań i dowodem na to, że nawet zimowe posiłki mogą być kolorowe i smaczne.
Tomasz Jakubiak jest kucharzem i dziennikarzem kulinarnym. Pracował jako szef kuchni w znanych warszawskich i zielonogórskich restauracjach. Gotowaniem zafascynował się już w dzieciństwie. To jego żywioł, miłość i pasja. Jest samozwańczym Sarmatą XXI wieku. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami z właściwym sobie poczuciem humoru. Z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne, a także - dzięki pracy w telewizji - dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów.