Trzy tysiące widzów na 2. edycji przeglądu Kuchnia.tv Food Film Fest
6 października 2010
Ponad trzy tysiące widzów obejrzało 11 filmów podczas 2. edycji Kuchnia.tv Food Film Fest, która odbyła się w dniach 1 - 3 października w stołecznym kinie Kultura. Przeglądowi towarzyszyły spotkania z twórcami i bohaterami filmów, poczęstunki, warsztaty oraz Smakowity Kiermasz.
W programie Kuchnia.tv Food Film Fest, przeglądu filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej organizowanego przez Kuchnię.tv, znalazło się 11 filmów dokumentalnych z Europy, Kanady, Stanów Zjednoczonych. Nowością tegorocznej edycji był pokaz specjalny dla najmłodszych widzów, któremu towarzyszyły warsztaty kulinarne przygotowane przez warszawskie convivium Slow Food. Wszystkie pokazy filmowe połączone były z poczęstunkami związanymi z tematyką filmów. Po projekcjach widzowie mieli okazję spotkać się z twórcami i bohaterami filmów. Na zaproszenie Kuchni.tv do Polski przyjechali: reżyser Christopher Pomerenke i producent Chris „Topper” McDaniel filmu „Krew, pot i wino” („Blood into wine”), autorka i zarazem główna bohaterka filmu „Rozgryźć Alaskę” („Eating Alaska”) Ellen Frankenstein wraz ze swoją producentką Valerie Lapinski, oraz tytułowa postać „Historii Zażartego Pete’a” - Pete Czerwinski, wraz z reżyserem i producentem filmu Georgem Tsioutsioulasem.
W czasie trzydniowego przeglądu przed kinem Kultura odbywał się Smakowity Kiermasz Kuchnia.tv Food Film Fest, na którym można było kupić ekologiczne produkty rodzimych producentów.
Już od listopada 2010 roku stacja pokaże na swojej antenie wszystkie filmy zaprezentowane na tegorocznym przeglądzie. W każdą pierwszą sobotę miesiąca, począwszy od listopada 2010, w specjalnym cyklu Kuchnia.tv Food Film Fest będą prezentowane filmy 2. edycji przeglądu. Cykl otworzy „Krew, pot i wino” (2010) w reżyserii Ryana Page’a i Christophera Pomerenke. Emisja 6 listopada o godzinie 22:00.