Wydarzenia specjalne na Kuchnia.tv Food Film Fest 1-3 października, warszawskie kino Kultura
24 września 2010
Reżyserzy - Christopher Pomerenke („Krew, pot i wino"), Ellen Frankenstein („Rozgryźć Alaskę") oraz bohater dokumentu „Historia Zażartego Pete’a” - Pete Czerwinski, a także producenci wymienionych wyżej filmów, gośćmi specjalnymi Kuchnia.tv Food Film Fest. Ponadto w programie przeglądu organizowanego przez Kuchnię.tv smaczne niespodzianki dla widzów, warsztaty dla dzieci i Smakowity Kiermasz Kuchnia.tv Food Film Fest.
Kuchnia.tv, organizator jedynego w Polsce przeglądu filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej, zaprosiła do udziału w wydarzeniu twórców filmów. Swoją obecność potwierdzili: reżyser Christopher Pomerenke i producent Chris „Topper” McDaniel filmu „Krew, pot i wino” („Blood into wine”), autorka i zarazem główna bohaterka filmu „Rozgryźć Alaskę” („Eating Alaska”) Ellen Frankenstein wraz ze swoją producentką Valerie Lapinski, oraz tytułowa postać „Historii Zażartego Pete’a” - Pete Czerwinski, wraz z reżyserem i producentem filmu Georgem Tsioutsioulasem. Spotkania z twórcami odbędą się bezpośrednio po projekcjach filmów „Krew, pot i wino”, „Rozgryźć Alaskę” i „Historia Zażartego Pete’a”.
Kuchnia.tv Food Film Fest to nie tylko uczta dla oka i ducha, ale również dla podniebienia. Widzowie zostaną poczęstowani przekąskami związanymi z tematyką filmów. „Filmy o jedzeniu zaostrzają apetyt i wzbudzają ciekawość nowych smaków. Dlatego, podobnie jak w zeszłym roku, chcemy dać naszym widzom możliwość skosztowania przekąsek, które staną się dopełnieniem filmów, które pokażemy” – mówi Małgorzata Seck, Dyrektor zarządzająca Kuchni.tv.
Imprezą towarzyszącą Kuchni.tv Food Film Fest będą organizowane przez partnera przeglądu, warszawskie convivium Slow Food, warsztaty kulinarne dla dzieci. Rozpoczną się one o godzinie 13:00, zaraz po sobotniej projekcji filmu „Co masz na talerzu”, w SKWERZE - filii Fabryki Trzciny przy skwerze Hoovera na Krakowskim Przedmieściu. Wstęp: dzieci – bezpłatnie, dorośli 10 zł (50% zniżki dla członków Slow Food). Warsztaty poprowadzą m.in. Agnieszka Kręglicka, Piotr i Barbara Adamczewscy oraz Katia Roman-Trzaska.
Warszawskie Convivium Slow Food zaprasza także na niedzielne śniadanie w towarzystwie gości przeglądu, które odbędzie się 3 października o godzinie 11:00 w restauracji „Piąta Ćwiartka” w Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim. Wstęp: 25 zł, 15 zł - dla członków Slow Food. Zgłoszenia pod adresem: [email protected].
W dniach 1-3 października przed kinem Kultura obędzie się także Smakowity Kiermasz Kuchnia.tv Food Film Fest, na którym będą dostępne wyjątkowe produkty spożywcze.
W piątek 1 października, przed seansem „Kuchnia przyszłości” będzie można kupić najnowszą książkę Wojciecha Modesta Amaro i spotkać się z samym autorem.
WYDARZENIA SPECJALNE:
Slowfoodowe warsztaty kulinarne dla dzieci
sobota, godz. 13:00
SKWER - filia Centrum Artystycznego Fabryka Trzciny, Krakowskie Przedmieście 60A, Skwer Hoovera.
Wstęp: dzieci bez -płatnie, dorośli 10 zł (50 % zniżki dla członków Slow Food)
Slowfoodowe śniadanie w Arkadach Kubickiego
niedziela, godz. 11:00
Arkady Kubickiego – Zamek Królewski,
Plac Zamkowy 4
(Wejście do Arkad ze strony skarpy Wiślanej od ulicy Grodzkiej i ulicy Bugaj lub przez Zamek)
Wstęp: 25 zł, 15zł dla członków Slow Food.
Zgłoszenia pod adresem: varsavia @slowfood.waw.pl.
Jedynie mailowa rezerwacja gwarantuje miejsce przy wspólnym stole. Zapisy do 1 października.
Smakowity Kiermasz Kuchnia.tv Food Film Fest
1 - 3 października, Ul. Krakowskie Przedmieście 21/23, przed kinem Kultura.