Wieczór z Anthonym Bourdainem w Kuchni.tv
8 lutego 2010
Według Bourdaina niesmaczne jedzenie to fałszerstwo, dowód pokazujący brak pewności i lęk kucharza... Uważa, że w jedzeniu musi być element „ryzyka” – to przygotowane w idealnych warunkach, pasteryzowane jest niesmaczne. W sobotę, 13 lutego, Kuchnia.tv zaprasza na wieczór, podczas którego pokaże pierwszy odcinek 5. serii „Anthony Bourdain: Bez rezerwacji” oraz ulubiony film Bourdaina „Wielkie otwarcie”.
W sobotę, 13 lutego, Kuchnia.tv rozpoczyna emisję 5. serii programu „Anthony Bourdain: Bez rezerwacji” (2009), w której smakosz, podróżnik i poszukiwacz przygód kolejny raz wyrusza w świat, aby poznać smaki i zapachy serwowane przez kuchnie różnych zakątków globu. Bourdain nie waha się próbować żadnych, nawet najbardziej wymyślnych lokalnych przysmaków. Chwilami będzie to ciężka próba nawet dla zaprawionego w kuchennych bojach i przywykłego do egzotycznych smaków gospodarza programu.
Zaraz po programie, o godzinie 23:25 zostanie pokazany jeden z ulubionych filmów Bourdaina – „Wielkie otwarcie” (The Big Night, 1996). Dramat w reżyserii Campbella Scotta („Pod osłoną nieba”, „Egzorcyzmy Emily Rose”, „Prosto w serce”) i Stanleya Tucciego („Droga do zatracenia”, „Zatańcz ze mną”, „Diabeł ubiera się u Prady”) ukazuje historię braci, którzy przyjechali do Stanów Zjednoczonych z Włoch i próbują prowadzić włoska restaurację, tworząc tym samym namiastkę domu na obcej ziemi. Film został nagrodzony m.in. Waldo Salt Screenwriting Award oraz był nominowany do Grand Jury Prize w Sundance.
„Całe moje życie opiera się na kontrolowaniu tego, co dzieje się w kuchni. Podróżowanie i odkrywanie nowych smaków pozwala, aby wszystko, co związane z jedzeniem po prostu się działo” - Anthony Bourdain. Jego programy wzbudzają kontrowersje. Przed kamerą przeklina jak szewc, pali papierosy, odwiedza podejrzane knajpki i uliczne bary, nie wylewa za kołnierz... a mimo to widzowie go kochają. Jego programy cieszą się ogromną popularnością, gromadząc przed telewizorami osoby głodne jego nowych przygód. Przeszedł wszystkie szczeble kariery kucharskiej, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji „Brasserie Les Halles”. Jest autorem kryminałów oraz książek kulinarnych i „kuchennych”, czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni (m.in. „Bone in the Throat”, „Gone Bamboo”, „Typhoid Mary”, „Cook’s Tour: In Search of the Perfect Meal”, „Anthony Bourdain’s Les Halles Cookbook”, „The Nasty Bits”). Jego teksty publikował m.in. „New York Times”, „The Times”, „Observer”, „Independent”.