Z działki, z lasu i takie tam
8 sierpnia 2013
Nakładem Wydawnictwa Dwie siostry ukazała się książka "Z działki, z lasu i takie tam", autorstwa Agaty Królak. To niebanalny zbiór przepisów na domowe przetwory. kuchnia+ jest patronem medialnym książki.
Po "Ciastach, ciastkach i takich tam" czas na specjały "Z działki, z lasu i takich tam". Nowa książka Agaty Królak to niebanalny zbiór przepisów na przetwory. Trochę zwariowany, a trochę sentymentalny kulinarno-edytorski smakołyk.
Znajdziecie tu powidła, dżemy, konfitury, musy, pasty, marynaty, soki, nalewki i inne pachnące latem przysmaki, a także ręcznie pisany tekst, smaczki potocznej polszczyzny kuchennej, ujmująco nonszalanckie ilustracje. Bez sztucznych barwników, bez konserwantów, bez zadęcia. Wyłącznie z ekologicznych składników i według sprawdzonych receptur. Ręczna robota z okrasą wspomnień i starych fotografii. Naturalnie i pysznie. Smacznego!
Od autorki:
Słoiki, karafki, butelki to prawdziwe wehikuły czasu. Zimą lądują na stole pełne skarbów lata. I przywołują najcieplejsze chwile: te niedawno minione i te sprzed lat, kiedy mamy naszych mam smażyły powidła i marynowały. Ta książka powstała właśnie dlatego. I dlatego, że stare zdjęcia, wakacje u babci i powidła śliwkowe są najlepsze na świecie.
Agata Królak (ur. 1987) - ilustrator, grafik, artystka sztuk wizualnych. Ukończyła Wydział Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Jest autorką książki kucharskiej "Ciasta, ciastka i takie tam" oraz książek dla dzieci "Różnimisie" i "Robimisie".