XIII edycja Dorszowych Żniw
11 lipca 2016
2 lipca 2016 w średniowiecznym Zamku w Gniewie, odbyła się XIII edycja Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich. W tym roku zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem polędwicy z dorsza oraz deseru z wykorzystaniem czekolady dowolnego rodzaju i przynajmniej trzech rodzajów owoców.
Ekipy kucharskie już od godz. 10:00 zmagały się z tematyką konkursu, przygotowując dania na podstawie autorskich receptur, opracowanych specjalnie na tę okazję. Przez cały dzień na dziedzińcu zamkowym, przy wspaniałych kuchennych aromatach, rozbrzmiewała muzyka i gwar przybyłych gości. Wszyscy którzy w tym dniu odwiedzili Zamek w Gniewie, mogli skosztować specjałów przygotowanych przez firmy partnerskie wydarzenia. W przerwie pomiędzy pierwszą a drugą turą mistrzostw, odbył się tradycyjny przemarsz kucharzy, będący symbolicznym i zarazem oficjalnym otwarciem Dorszowych Żniw.
Oprócz zmagań kucharzy, podczas XIII Dorszowych Żniw, odbyły się także warsztaty fotografii kulinarnej z Fujifilm i Jackiem Boneckim, w ramach 3. Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Kulinarnej oraz konferencja branży HoReCa "Personal branding" i "Marketing internetowy" prowadzona przez firmą More&More Marketing. Przygotowaliśmy również panel dyskusyjno-degustacyjny "Chleb i wino w kuchni", zainicjowany przez firmę MAKRO.
Pogoda w tym dniu była wspaniała. Nikt się nie spodziewał, że to tylko cisza przed burzą? Po części konkursowej, gdy dziedziniec zamkowy był w trakcie przygotowań na galę, a goście szykowali się do kolacji, nad Gniewem zawisły czarne chmury, a potężny wiatr zabierał wszystko co tylko stało mu na drodze. Nie ominął także przewodów elektrycznych, których przerwanie skutkowało brakiem prądu i tym samym wody, w całej okolicy. Przygotowania kolacji stanęły w miejscu, zespół nie mógł odbyć próby generalnej, a goście nie mogli przygotować się na wieczór. Czy byliśmy zestresowani? Absolutnie nie! Z takimi gośćmi, jacy przyjeżdżają na Dorszowe Żniwa, niestraszne nam były żadne wichury, burze czy ulewy. W fantastycznej atmosferze przeszliśmy wspólnie tę niepewność, by po dwóch godzinach oklaskiwać pikanie wszystkich włączających się urządzeń, zwiastujących powrót energii. Chwilę przed godz. 19:00 wiedzieliśmy, że gala nie odbędzie się w wersji unplugged, chociaż zaczęliśmy już przygotowania do planu B.
Wieczorem wszyscy goście zostali zaproszeni na znakomitą kolację, przygotowaną przez Narodową Reprezentację Polski Kucharzy w daniach regionalnych, która weźmie udział w Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie IKA 2016.
Uroczyste podsumowanie mistrzostw rozpoczął organizator wydarzenia Krzysztof Szulborski, który przypomniał o tym, jak ważne w pracy kucharza jest posiadanie swojego mentora kulinarnego. W tym miejscu jako swojego pierwszego szefa i zarazem właśnie mentora kulinarnego, przedstawił wszystkim Marka Aszyka. Nie obyło się także bez Panteonu Kulinarnego, który w tym roku trafił do Kurta Schellera. Gratulujemy!
Uczestnicy mistrzostw w napięciu oczekiwali wyników. Po wyczytaniu przez prowadzącego wszystkich jurorów (Giancarlo Russo, Adam Chrząstowski, Stefan Birek, Tomasz Deker, Adam Dmyterko, Rafał Godziemski, Tomasz Jakubiak, Patryk Kotarba, Michał Kuter, Ewa Olejniczak, Kurt Scheller, Dariusz Ratuszniak, Aleksandra Sowa, Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Adam Woźniak, Jacek Zięba; Sekretarze: Andrzej Ławniczak, Krzysztof Wierzba, Jarosław Bagniuk), Adam Chrząstowski, jako przewodniczący składu jurorskiego ogłosił wyniki XIII Dorszowych Żniw:
III miejsce - Marcin Małecki i Piotr Sójka (Hotel Courtyard By Marriott, Restauracja Gard Nord Kitchen Gdynia)
II miejsce - Dawid Feist i Dominik Świątecki (City Park Residence Cucina, Poznań)
I miejsce - Tomasz Janczewski i Piotr Pawłowski (Andel's By Vienna House Łódź, Restauracja Delight)
Wszyscy laureaci otrzymali wartościowe nagrody oraz bony pieniężne, ufundowane przez firmy sponsorskie:
I miejsce: 2500 zł od Dajar, 2000 zł od Żywiec Zdrój, 1500 zł od Makro, 500 zł od Fusion Gusto, 2x Micromix od Robot Coupe, 2x podwójne zaproszenie do Hotelu Trzy Wyspy w Świnoujściu, 2x zestaw Dynamix od Tom-Gast, zestaw noży od Gzella, 2x ekspresy do kawy od Smarten PR.
II miejsce: 1500 zł od Dajar, 1500 zł od Żywiec Zdrój, 1000 zł od Makro, zestaw noży od Gzella, kosze owoców od Fusion Gusto, zestaw szkła+ alkohol od Smarten PR.
III miejsce: 1000 zł od Dajar, 1000 zł od Żywiec Zdrój, 500 zł od Makro, zestaw noży od Gzella, kosze owoców od Fusion Gusto, zestaw szkła+ alkohol od Smarten PR.
Wszyscy uczestnicy i jurorzy otrzymali upominki od Dajar, Debic, Belfood, Cukiernia Sowa, Zeelandia, Kruszwica, Morning food for tomorrow, Saga, Fusion Gusto.
Dodatkowo, po raz pierwszy w historii Dorszowych Żniw, przyznano nagrodę za najlepszy deser. Czek od Expo Sweet, o wartości 1.000 zł wywalczyli Kamil Kubiak i Bartłomiej Szymański z Restauracji Nowa Łódź.
Podczas gali zostały także wręczone nagrody laureatom 3. Ogólnopolskiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Konkurs skierowany był do dwóch grup fotografów: profesjonalistów, w tym profesjonalnych blogerów kulinarnych, którzy mierzyli się tematyką: POMIDOR oraz KIEŁKI, ZIOŁA, KWIATY JADALNE oraz amatorów, których zadaniem było zaaranżowanie i wykonanie fotografii pt. English breakfast. Jacek Bonecki - przewodniczący Komisji Konkursowej i jednocześnie ambasador sponsora głównego FUJIFILM wręczył nagrody dla:
Grzegorza Targosza - I miejsce PROFESJONALIŚCI I BLOGERZY/ temat: pomidor
Iwony Kowalskiej - I miejsce PROFESJONALIŚCI I BLOGERZY /temat: kiełki, zioła, kwiaty jadalne
Anny Simon - I miejsce AMATORZY /temat: English breakfast/
Po występie wspaniałej Kasi MOŚ, w repertuarze której nie zabrakło autorskich utworów jak i rockowych coverów, organizatorzy podziękowali wszystkim partnerom wydarzenia. Odbyła się także loteria fantowa, w której do wygrania były m.in. Micromix od Robot Coupe, dwuosobowy voucher do Hotelu Trzy Wyspy, zestawy przygotowane przez Cukiernię Sowa, Zeelandia, Debic oraz kosze owoców od Fusion Gusto.
O północy Organizatorzy wydarzenia poczęstowali wszystkich gości nietuzinkowym tortem przygotowanym przez Cukiernię Sowa. Zabawa trwała do białego rana.
Organizatorem wydarzenia był Krzysztof Szulborski i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, przy współpracy z Mariuszem Gachewiczem i Zamkiem Gniew.
Ogromne podziękowania należą się wszystkim współpracownikom, sponsorom, jurorom, uczestnikom, pracownikom Zamku Gniew i uczniom Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu pod opieką Pani Katarzyny Hryciuk.