Wrześniowo-październikowe wydanie magazynu FOOD & FRIENDS
18 września 2012
W sprzedaży ukazał się kolejny numer magazynu FOOD & FRIENDS. Tematem przewodnim tego wydania są jesienne dary natury, z których można przyrządzić pyszne potrawy.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na wspaniałe jesienne przysmaki. W tej edycji magazynu FOOD & FRIENDS znajdziemy szereg przepisów z wykorzystaniem pysznych karczochów, jabłek, śliwek. Poznamy receptury na przyrządzanie marynowanych warzyw: pomidorów, dyni, kabaczków, które z powodzeniem będzie można wykorzystać zimą. Jednak, aby tak szybko nie zapominać o lecie, redakcja magazynu nadal namawia, jeśli oczywiście pogoda pozwoli, do wspólnego grillowania na świeżym powietrzu. Nawet jesienią można serwować pyszne potrawy z grilla, wykorzystując do tego sezonowe produkty np. kurki, czy jesienne warzywa - buraki, kapustę, brokuły.
Ponadto w magazynie informacja na temat 4. już edycji festiwalu organizowanego przez kuchnię+ kuchnia+ food film fest, który w tym roku odbędzie się w dniach 26 - 28 października i zagości aż w trzech miastach: Warszawie, Gdyni i Poznaniu.
Z tej edycji magazynu dowiemy się także co po zamiknięciu słynnej restauracji El Bulli, porabia mistrz kuchni - Ferran Adria. Poznamy także kuchnię Wysp Owczych i wszelkie tamtejsze przysmaki np. przepis na pieczonego maskonura czy sfermentowaną jagnięcinę. Zdjęcia ilustrujące artykuł doskonale przedstawiają tamtejszy klimat, atmosferę i przepiękne, dziewicze krajobrazy. Dowiemy się także o ciekawych miejscach w Polsce, które wg redakcji magazynu warto zamieścić na swojej mapie kulinarnej. Są to mi.in. doskonałe warszawskie restauracje t.j. Alewino, czy Lokal.Bistro - serwujący m.in. przepyszne hamburgery z wykorzystaniem polskich, lokalnych składników. Natomiast w sekcji KULINARNY OFF ROAD opisane zostało zaciszne miejsce koło Regowa, w którym dwie absolwentki warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych, postanowiły otworzyć pensjonat z pyszną, zdrową i lekką kuchnią.