Wielkie wina Piemontu: Barolo & Friends
5 września 2012
10 września br. w eleganckich wnętrzach warszawskiego hotelu MaMaison Bristol zagości to, co Piemont ma najlepszego do zaoferowania miłośnikom dobrej kuchni: fantastyczne wina, sery, czekolady, marmolady, trufle i inne specjały piemonckiej kuchni regionalnej. kuchnia+ objęła patronat na tym wydarzeniem.
Na zaproszenie Magazynu WINO Warszawę odwiedzi ponad 30 topowych producentów win i luksusowych produktów spożywczych z Piemontu.
Podczas degustacji każdy gość będzie miał możliwość spróbowania najbardziej intrygujących win świata, z legendarnym barolo na czele, a także win z rzadkich szczepów, które rosną tylko w Piemoncie. Będzie to jedyna w swoim rodzaju okazja do spotkania z taką ilością win z pojedynczego regionu winiarskiego w jednym miejscu i czasie i do osobistej rozmowy w twórcami tych winiarskich arcydzieł. Każdy gość imprezy będzie mógł zanurzyć się w świecie finezyjnych i eleganckich smaków i aromatów, usystematyzować swoją wiedzę na temat win i potraw z tego regionu, odkryć swoje ulubione piemonckie szczepy, a także zaplanować podróż winiarsko-kulinarnym szlakiem.
Wśród gości imprezy, którzy wypełnią krótką ankietę przy wejściu, organizatorzy imprezy rozlosują nagrodę specjalną: dwuosobowy weekend w Piemoncie! Trzy dni i dwie noce z widokiem na średniowieczne zamki i winnice, gdzie powstają najlepsze wina Włoch, którym towarzyszy najlepsza regionalna kuchnia.
Media będą zaś miały okazję do przeprowadzenia wywiadów z winiarskimi osobistościami, które częstokroć są potomkami arystokratycznych rodów, od wielu wieków kontynuującymi wspaniałe tradycje winiarskie swoich rodów.
Akredytacje dla dziennikarzy poprzez rejestrację pod adresem: www.magazynwino.pl/degustacja.
- Aż 26 producentów wina z Piemontu, najsłynniejszego włoskiego regionu winiarskiego, po raz pierwszy w jednym miejscu w Polsce!
- Legendarne wina i regionalne specjały
- Degustacje komentowane przez fachowców