Warszawa pełną gębą - nowy przewodnik po restauracjach
22 maja 2012
11 maja ukazała się w sprzedaży książka "Warszawa pełną gębą" - przewodnik po restauracjach 2012. kuchnia+ objęła patronat medialny nad książką.
Książka przedstawia subiektywną listę najciekawszych restauracji, lokali gastronomicznych i klubokawiarni w Warszawie. Podzielona jest na rozdziały dotyczące poszczególnych kuchni świata - Afryka, Ameryka, Europa, Azja, Kuchnia Międzynarodowa i wiele innych. Opis każdej restauracji opatrzony jest praktycznymi ikonkami informującymi, czy lokal ma bezprzewodowy internet, czy jest przyjazny dzieciom i niepełnosprawnym, czy można przyjść z psem itp. Przewodnik podaje także przykładowe dania z karty wraz z cenami.
W związku ze zbliżającymi się Mistrzostwami Europy w Piłce nożnej, tegoroczna edycja książki nawiązuje także do tematyki mistrzostw. Maciej Nowak przygotował specjalny rozdział dla smakoszy szybkiego jedzenie w drodze na mecz.
„Wydaje się, że nadchodzący piłkarski czerwiec stanie się dla warszawiaków momentem przełomowym. A konkretnie – dla warszawskiej gastronomii, która poczuła wiatr w żaglach. W ostatnich miesiącach na potęgę urządzane są nowe lokale, których pierwszymi klientami mają być kibice.” - pisze Maciej Nowak„Przewodnik po restauracjach. Warszawa pełną gębą”, będzie można kupić w EMPiK-ach, na www.kulturalnysklep.pl i przez infolinię 801 130 000 lub 0-22 555 44 00. Książkę opracował zespół stołecznej redakcji „Gazety Wyborczej”; wydawcą jest Agora SA. Autor: Maciej Nowak, redakcja: Renata Janc.