Świąteczno-karnawałowe wydanie magazynu FOOD & FRIENDS

20 grudnia 2011

Świąteczno-Karnawałowe wydanie magazynu „FOOD & FRIENDS” już w kioskach. W nim liczne przepisy na eleganckie świąteczne i karnawałowe potrawy. Redakcja magazynu złożyła wizytę Wojciechowi Modestowi Amaro w jego nowej restuaracji Atelier Amaro. W szkole gotowania kontynuowany jest cykl z Thomasem Drejingem. Tym razem wskazówki dotyczące ryb i owoców morza.

W tym numerze redakcja magazynu zabiera swoich czytelników w kulinarną podróż do Berlina. Zdradza tajemnice legendarnego 6. piętra największych delikatesów Europy w słynnym KaDeWe. Odwiedzą bardzo modne ostatnio dzielnice - Prenzlauer Berg i Mitte, a także otwartą w ubiegłym roku pomysłową, mieszczącą się w przepieknym ceglanym budynku, restuarację Volt. Jak sama nazwa wskazuje miejsce musi elektryzować, a jego szef Mathias Gleis otrzymał tytuł wschodzącej gwiazdy roku 2011.

W magazynie artykuł poświęcony również polskim, wartym odwiedzenia, kulinarnym miejscom. Od września bardzo dużo mówi się o nowej resturacji Atelier Amaro, założonej przez znanego widzom kuchni+ mistrza kuchni nowoczesnej - Wojciecha Modesta Amaro. Odbyła się już tam pierwsza inspektorska wizyta w drodze po pierwszą michelinowską gwiazdkę. Wojciech Modest Amaro opowie o swoich wrażeniach i emocjach związanych z tą wizytą. Okazuje się, że kuchnia oparta na lokalnych produktach to już nie chwilowa moda, tylko wyraźny trend.

Ponadto w magazynie Jacek Grochowina przedstawi swoją wizję nowoczesnych dań, które mogą znaleźć się na stołach podczas świątecznych dni. Poznamy potrawy świąteczne jakie goszczą na stołach naszych sąsiadów z północy - Szwedów. Wśród nich m.in. śledź z gremolatą, chrupkie pieczywo o świątecznym aromacie, śledź w borówkach. Ponieważ Karnawał nadchodzi wielkimi krokami, nie można zapomnieć o jednym z najbardziej szlachetnych trunków - Szampanie. Dowiemy się jak powstaje i jak wykorzystać ten wspaniały napój w potrawach.

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA