SweetTARGi w Katowicach już w marcu!
8 marca 2018
W dniach 17-19 marca w katowickim Międzynarodowym Centrum Kongresowym odbędą się Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie. Dwa tygodnie przed Wielkanocą spotkamy się, by poznać nowe trendy i produkty w branży. Przyjdź na najsłodsze targi w południowej Polsce! Kuchnia+ jest patronem medialnym imprezy.
Festiwal Lodów Rzemieślniczych, Coffee Village, warsztaty, debaty, pokazy i konkursy, wielu wystawców z Polski i Europy, ponad osiem tysięcy metrów kwadratowych powierzchni wystawienniczej, tysiące zwiedzających i trzy dni pełne nowinek branżowych. To wszystko znajdzie się w bogatym programie tegorocznej edycji SweetTARGów.
Konkurs: Profesjonalne Duety: cukiernik plus dekorator
SweetTARGi zawsze mogły poszczycić się wspaniałymi partnerami, z którymi organizowaliśmy ciekawe pokazy, warsztaty i konkursy. Tak będzie i tym razem - podczas edycji 2018 będziemy współpracować z tortownia.pl. Zakończył się już nabór do konkursu, w którym uczestnicy - dwuosobowe zespoły złożone z cukiernika i dekoratora - przygotują podczas SweetTARGów torty weselne. Efekt wspólnej pracy ośmiu duetów: prawdziwe artystycznie udekorowane torty oceni jury złożone z wysokiej klasy specjalistów w obu dziedzinach. Organizatorami konkursu są: Akademia tortownia.pl oraz Blue Business Media, organizator Targów. Konkurs poprowadzi Marieta Marecka, znana m.in. z telewizji Kuchnia+.
Debata: Cukiernicy kontra dekoratorzy
Cukiernictwo ma bogatą tradycję - pierwsze wzmianki o tym zawodzie w Polsce pojawiły się już w XIV wieku. Dekorator wyrobów cukierniczych to zawód wpisany na oficjalną listę Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej dopiero w 2010 roku, a mimo krótkiego rodowodu cieszy się coraz większą popularnością. Wydawałoby się, że cukiernicy i dekoratorzy to grupy zawodowe stworzone do wzajemnej współpracy. Praktyka pokazuje jednak, że porozumienie zastępuje często (choć nie zawsze) wzajemna niechęć lub silne współzawodnictwo.
Podczas debaty Agnieszka Klimczak z tortownia.pl zaprosi do rozmowy doświadczonych i praktykujących cukierników oraz dekoratorów wyrobów cukierniczych. Uczestnicy debaty postarają się znaleźć odpowiedzi na pytania, gdzie znajdują się przyczyny nieporozumień, jak sytuacja zmienia się na przestrzeni kilku ostatnich lat i czy potencjał tkwiący w ścisłej współpracy uda się w przyszłości wykorzystać.
Festiwal Lodów Rzemieślniczych 2018
Stawiamy wyzwanie mistrzom lodziarstwa! W pierwszych dwóch dniach targów zapraszamy Państwa do udziału w I Festiwalu Lodów Rzemieślniczych pod patronatem SweetTARGi 2018.
Koniec marca to doskonały moment, by przedstawić publiczności nowe trendy w lodziarstwie. Dlatego w pierwszych dwóch dniach targów (17 i 18 marca) zapraszamy zarówno mistrzów lodziarstwa, jak i konsumentów do udziału w I Festiwalu Lodów Rzemieślniczych. Aby oddać głos na najlepsze lody trzeba spróbować wszystkich dostępnych smaków, a następnie wybrać swojego faworyta. Na zdobywców trzech pierwszych miejsc czekają atrakcyjne nagrody, których fundatorem jest firma Kames oraz MEC3, a każdy głosujący otrzyma upominek. Zdrowo-Smacznie-Artystycznie.
Już po raz trzeci, podczas SweetTARGów, odbędzie się Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy dla Szkół i organizacji młodzieżowych, adresowany jest do młodzieży szkół ponadgimnazjalnych, uczniów pobierających naukę u pracodawców oraz uczestników i członków organizacji lub stowarzyszeń młodzieżowych, których obszar nauki i pasji związany jest z cukiernictwem bądź branżą spożywczą. Również w tym roku współorganizatorem konkursu jest Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku, a patronat nad wydarzeniem objął Mistrz Branży.
Bilety
Bilety na wydarzenie można kupić w punkcie Ticket Portal na Placu Sejmu Śląskiego 2 w Katowicach oraz na ich stronie internetowej. Cukiernicy, Piekarze oraz osoby pracujące w branży HoReCa zapraszamy do rejestracji swojego udziału w wydarzeniu - czekają na Państwa atrakcyjne ceny biletów!
www.sweettargi.bbmexpo.pl