Slow Food Youth rozpoczyna działalność
9 lutego 2012
W najbliższą sobotę, 12 lutego, o godzinie 13.00, w Restauracji Solec 44, odbędzie się pierwsze inauguracyjne spotkanie fundacji Slow Food Youth Warszawa. Na spotkanie zapraszają organizatorzy - Grzegorz Łapanowski i Izabela Strzeszewska.
Fundacja Slow Food Youth Warszawa chce skupiać aktywnych ludzi, działających na rzecz dobrego jedzenia i wspierać realizację lokalnych projektów okołojedzeniowych. Fundacja ma być platformą dla spotkań, rozmów i dzielenia się wiedzą, przeznaczoną dla kulinarnych entuzjastów, edukatorów kulinarnych, szefów - wszystkich, którym bliskie jest dobre, prawdziwe jedzenie, chcą się swoją pasją dzielić i lobbować na rzecz lepszego jedzenia.
Na spotkanie zapraszają organizatorzy: Grzegorz Łapanowski kucharz i dziennikarz kulinarny, oraz Izabela Strzeszewska, lider SFY Warszawa i koordynator projektu Szkoła na widelcu.
Fundacja SFY Warszawa będzie się zajmować:
- edukacją kulinarną dzieci, młodzieży i dorosłych
- prowadzeniem i wspieraniem projektów okołojedzeniowych
- integracją i mobilizacją środowisk lokalnych- rodziców, nauczycieli, kucharzy, organizacji rządowych i pozarządowych w działaniach na rzecz lepszego jedzenia
- lobbowaniem na rzecz poprawy jakości żywienia – w szkolnych stołówkach, samorządach terytorialnych, władzach państwowych
Slow Food Youth Warszawa jest częścią międzynarodowej sieci Slow Food Youth Network, która wyrasta z ruchu Slow Food - organizacji i ruchu społecznego, działającego w 45 krajach i zrzeszającego 100 tys ludzi. To największa na świecie tego typu inicjatywa, skupiająca osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni i związanej z nią kultury różnych regionów świata.
więcej informacji o wydarzeniu:
https://www.facebook.com/events/307406665972908/https://www.facebook.com/pages/Slow-Food-Youth-Warszawa/138195429631639
Wszystkich zainteresowanych prosimy o potwierdzenie przybycia na adres e-mailowy [email protected].