Slow Food Youth rozpoczyna działalność

9 lutego 2012

W najbliższą sobotę, 12 lutego, o godzinie 13.00, w Restauracji Solec 44, odbędzie się pierwsze inauguracyjne spotkanie fundacji Slow Food Youth Warszawa. Na spotkanie zapraszają organizatorzy - Grzegorz Łapanowski i Izabela Strzeszewska.

Fundacja Slow Food Youth Warszawa chce skupiać aktywnych ludzi, działających na rzecz dobrego jedzenia i wspierać realizację lokalnych projektów okołojedzeniowych. Fundacja ma być platformą dla spotkań, rozmów i dzielenia się wiedzą, przeznaczoną dla kulinarnych entuzjastów, edukatorów kulinarnych, szefów - wszystkich, którym bliskie jest dobre, prawdziwe jedzenie, chcą się swoją pasją dzielić i lobbować na rzecz lepszego jedzenia.

Na spotkanie zapraszają organizatorzy: Grzegorz Łapanowski kucharz i dziennikarz kulinarny, oraz Izabela Strzeszewska, lider SFY Warszawa i koordynator projektu Szkoła na widelcu.

Fundacja SFY Warszawa będzie się zajmować:

- edukacją kulinarną dzieci, młodzieży i dorosłych
- prowadzeniem i wspieraniem projektów okołojedzeniowych
- integracją i mobilizacją środowisk lokalnych- rodziców, nauczycieli, kucharzy, organizacji rządowych i pozarządowych w działaniach na rzecz lepszego jedzenia
- lobbowaniem na rzecz poprawy jakości żywienia – w szkolnych stołówkach, samorządach terytorialnych, władzach państwowych

Slow Food Youth Warszawa jest częścią międzynarodowej sieci Slow Food Youth Network, która wyrasta z ruchu Slow Food - organizacji i ruchu społecznego, działającego w 45 krajach i zrzeszającego 100 tys ludzi. To największa na świecie tego typu inicjatywa, skupiająca osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni i związanej z nią kultury różnych regionów świata.

więcej informacji o wydarzeniu:

https://www.facebook.com/events/307406665972908/
https://www.facebook.com/pages/Slow-Food-Youth-Warszawa/138195429631639

Wszystkich zainteresowanych prosimy o potwierdzenie przybycia na adres e-mailowy [email protected].

Najnowsze aktualności Zobacz wszystkie aktualności

Festiwal Feta we Wrocławiu

7 i 8 marca, w klimatycznej, zabytkowej Zajezdni Dąbie, odbędzie się druga edycja Wrocławskiej Fety - Festiwalu Piwa, Wina i Sera. Ponownie jak rok te...

Czytaj więcej

Wielka Uczta Warszawska powraca!

Wielka Uczta to nowy sposób na odkrywanie smaków, poszukiwanie kulinarnych uniesień i zaspokajanie apetytów! Wielosmakowa uczta połączona z kulinarnym...

Czytaj więcej
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA